Autoritatea Vamală Română și operatorii economici aeroportuari au discutat despre simplificarea formalităților vamale pentru export și tranzit
Telex » Știri 1 august 2024
Specialiști ai Autorității Vamale Române (AVR) s-au întâlnit cu operatorii economici aeroportuari, depozitarii, exportatorii și reprezentanții în vamă pentru a discuta pe marginea noilor reglementări vamale privind schimbările în export și tranzit, precum și modalități de eficientizare a formalităților vamale pentru aceste operațiuni, potrivit unui comunicat al AVR citat de Agerpres. Scopul întâlnirii a fost de a clarifica aspectele practice ale noilor proceduri vamale de export și de tranzit apărute după operaționalizarea celor două sisteme, AES-RO, respectiv NCTS5. Cu acest prilej au fost discutate și o serie de propuneri de simplificare și fluidizare a formalităților vamale de export și de tranzit, menționează sursa citată.
S-a convenit ca structurile de specialitate din cadrul AVR pentru export și tranzit să analizeze propunerile și solicitările care necesită măsuri specifice. De asemenea, vor fi organizate întâlniri periodice cu operatorii economici din domeniul aerian pentru clarificarea procedurilor de vămuire și a aspectelor tehnice necesare pentru declararea mărfurilor prin intermediul sistemelor electronice.
Autoritatea Vamală Română a lansat sistemul automat de export AES-RO la data de 16 martie 2024 și noul sistem de tranzit computerizat NCTS - faza 5 la data de 17 mai 2024. Astfel, pe parcursul ultimilor luni, AVR a organizat o serie de sesiuni de informare privind accesul operatorilor la noile aplicații și principalele schimbări aduse de acestea în ceea ce privește completarea declarațiilor de export și de tranzit, utilizarea semnăturii electronice calificate în fluxurile de vămuire și autorizarea electronică a operatorilor economici pentru conectare, efectuând totodată mai multe teste în acest sens cu operatorii economici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane