Autorități de reglementare bancară din UE avertizează asupra efectelor atenuării reglementărilor globale privind capitalul băncilor
Numărul 44, 9-15 nov. 2022 » Lumea în care trăim
Uniunea Europeană ar putea intra în conflict cu reglementările bancare globale destinate să oprească o repetare a crizelor financiare mondiale, dacă vor fi adoptate propusele schimbări pentru atenuarea reglementărilor, au avertizat principalele autorități de reglementare bancară ale blocului comunitar - Banca Centrală Europeană (BCE) și Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Statele membre ale UE și Parlamentul European verifică cu atenție propunerile Comisiei Europene privind implementarea ultimei etape a standardelor globale mai stricte privind capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III, inclusiv o amânare a implementării din 2023 în 2025 și câteva modificări menite să atenueze normele mai dure de capital pentru băncile din Europa.
În cel mai dur avertisment de până acum, BCE și EBA au adus argumente împotriva devierii de la reglementările Basel III, subliniind că acele standarde sunt menite să facă sistemul bancar mai sigur. "Miza în acest caz este reputația, competitivitatea și, în cele din urmă, costurile de finanțare pentru sectorul bancar al UE. Dacă toate modificările aflate în discuție sunt implementate în pachetul legislativ final, nu putem exclude ca acel Comitet de la Basel să eticheteze Uniunea Europeană ca fiind «neconformă» cu reglementările", au arătat BCE și EBA.
Organismele globale de reglementare au petrecut aproximativ un deceniu după criza financiară să forțeze băncile să își majoreze rezervele de fonduri proprii, în ideea de a evita o repetare a crizei din 2008. Băncile europene trebuie să își majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane mai profitabile.
Una dintre cele mai importante părți a standardelor Basel III este limita pe care o fixează asupra capacității băncilor de a-și calcula singure riscurile asociate creditelor lor, în loc să utilizeze o abordare standardizată. Directorii băncilor au susținut că normele mai dure de capital le reduc capacitatea da a acorda credite firmelor și întregii economii.
Cerințele Basel III au fost în mare parte adoptate, dar au rămas unele elemente, care ar urma să fie integral implementate până în 2028 în Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și alte jurisdicții.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național