Autoritățile de la București reacționează la declarațiile președintelui Rusiei cu privire la sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu
Numărul 10, 31 mai - 6 iunie 2016 » Lumea în care trăim
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut cele mai dure declarații la adresa scutului american, atrăgând atenția că Moscova a afirmat în repetate rânduri că va lua măsuri de retorsiune, însă Washingtonul și aliații săi au ignorat avertismentele. „Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur și simplu nu știau ce înseamnă să fii în raza de acțiune, de astăzi suntem forțați să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea”, a declarat Vladimir Putin la Atena într-o conferință de presă, organizată în comun cu premierul grec, Alexis Tsipras. „În aceeași situație se află și Polonia”.
Ministerul român al Afacerilor Externe a răspuns prompt cu o declarație tranșantă, din care cităm: „Această poziție (a președintelui rus – n.r.) relevă o ignorare a situației reale pe care atât România, cât și Aliații săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce privește caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o amenințare la adresa securității regionale. Reamintim și cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România și SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu strictețe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu și conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federației Ruse sau a altui stat. (…) Distorsionarea repetată a acestor realități nu face decât să mențină o atmosferă tensionată, în contradicție cu spiritul de deschidere manifestat de România și Aliații săi pe tema apărării antirachetă. În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condițiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluțiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională”.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial