Autoritățile franceze intenționează să limiteze ajutoarele de șomaj
Numărul 21, 29 mai - 4 iun. 2024 » Lumea în care trăim
Guvernul francez intenționează să scurteze perioada în care oamenii pot beneficia de ajutoare de șomaj, în ideea de a crește stimulentele pentru angajare, a declarat premierul francez Gabriel Attal într-un interviu publicat zilele trecute și preluat de Reuters, relatează Agerpres. Perioada în care se acordă ajutoare de șomaj va fi limitată la maximum 15 luni, de la 18 luni în prezent, a declarat Gabriel Attal pentru publicația La Tribune Dimanche. De asemenea, guvernul de la Paris intenționează să impună cerința ca cineva să fi lucrat opt luni în ultimele 20 de luni, în loc de șase luni în ultimele 24 de luni cum este în prezent, pentru a fi eligibil să primească ajutor de șomaj.
În plus, se preconizează ca noua durată redusă să se diminueze și mai mult, în situația în care rata șomajului scade sub 6,5% (în prezent este la 7,5%).
"Dacă nu reformăm sistemul de asigurări de șomaj, riscăm să stagnăm în drumul spre ocuparea deplină a forței de muncă. Această reformă ne va permite să creăm și mai multe locuri de muncă în țara noastră", a declarat Gabriel Attal.
O reformă din 2023 care a vizat asigurările de șomaj a permis ca perioada în care cineva poate primi ajutor de șomaj să depindă de condițiile de pe piața muncii, ideea de la care s-a plecat fiind că perioada respectivă trebuie să fie mai mică dacă există locuri de muncă disponibile. Însă guvernul de la Paris, care face eforturi pentru a respecta planurile vizând reducerea deficitului bugetar, consideră că reforma din 2023 nu a mers suficient de departe.
De asemenea, premierul Attal a spus că Executivul intenționează să adopte reforma prin decret, în loc să o treacă prin Parlament, la 1 iulie, ceea ce ar permite intrarea în vigoarea noilor prevederi de la 1 decembrie.
Potrivit calculelor guvernamentale, pe lângă economiile anuale de aproximativ 3,6 miliarde de euro, această reformă va face ca numărul șomerilor să se reducă cu aproximativ 90.000 de persoane.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice