Autoritățile române vor sprijini proiectele de reconstrucție a Ucrainei care includ investiții în imediata vecinătate a României
Telex » Știri 15 iulie 2022
Proiectele de reconstrucție a Ucrainei, care includ investiții în imediata vecinătate a României, vor fi sprijinite de către autoritățile române, care vor debloca toate procedurile administrative care adesea consumă timp, a scris, pe Facebook, secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Ionuț Sorin Banciu, citat de Agerpres. Acesta a avut o întrevedere cu ministrul Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strilets, în marja Consiliului informal al miniștrilor Mediului din UE, organizat la Praga, în cadrul căreia s-a discutat despre impactul asupra mediului produs de agresiunea militară rusească, despre evaluarea detaliată a acestor pagube de mediu și despre soluțiile de refacere și reconstrucție ecologică a peisajelor devastate de război.
„Atmosfera plăcută a fost umbrită de discuțiile despre impactul războiului din Ucraina asupra oamenilor și naturii, despre care am discutat cu ministrul mediului din Ucraina, Ruslan Strilets, și cu ministrul mediului din Bulgaria, Borislav Sandov. Am abordat teme diverse, de la rănile pe care războiul din vecinătatea noastră le lasă pentru mult timp, dar și despre traseul european al Ucrainei și sprijinul pe care România și Bulgaria îl pot oferi vecinilor noștri. Am fost foarte impresionat de optimismul și energia pozitivă a ministrului ucrainean, în contextul extrem de complicat din Ucraina. În cea de-a doua zi, după prezentarea raportului privind incidentele de mediu generate de război, am avut o discuție lungă despre evaluarea detaliată a acestor pagube de mediu și despre soluțiile de refacere și reconstrucție ecologică a peisajelor devastate de război. În altă ordine de idei, am discutat despre proiectele de reconstrucție a Ucrainei, care includ investiții în imediata vecinătate a României. L-am asigurat pe ministrul ucrainean de sprijinul autorităților române cu privire la procedurile transfrontaliere de evaluare a impactului de mediu al acestor proiecte. Vom comunica direct și vom debloca toate procedurile administrative care adesea consumă timp. Este un alt mod de a veni în sprijinul Ucrainei vecine pentru a grăbi reconstrucția și refacerea într-un mod sustenabil”, a menționat oficialul român.
Reprezentanții Ucrainei au prezentat miniștrilor Mediului din UE, în cadrul lucrărilor Consiliului informal, un raport cu privire la pagubele de mediu înregistrate în ultimele patru luni. Astfel, potrivit raportului, statul vecin înregistrează 260 de cazuri de ecocid, peste 2.000 de situații de prejudiciu asupra mediului, iar 20% din ariile protejate la nivel național sunt amenințate. De asemenea, 15 centrale nucleare se află sub amenințare, 40 de atacuri au fost înregistrate asupra depozitelor de hidrocarburi, în timp ce persistă efectele lansării a peste 2.500 de rachete către teritoriul ucrainean.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial