Avanpremieră la Bookfest 2017
Numărul 17, 9-15 mai 2017 » Eveniment
La finalul acestei luni, în tradiționalul spațiu de la Romexpo, se va desfășura cea de-a XII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest. În pofida scepticilor care, de mai multă vreme, prorocesc „dispariția cărții tipărite”, considerând că era Gutenberg și chiar era Marconi își dau obștescul sfârșit, aceste manifestări n-au încetat să reprezinte evenimente autentice, să trezească un mare interes public și să răspundă adecvat nu numai noilor oportunități, ci și noilor provocări. Când vorbim despre noile oportunități, avem în vedere, firește, posibilitatea adaptării la cerințele erei digitale, inclusiv prin ceea ce numim „cartea electronică”.
Dacă ne limităm la aspectele economico-financiare, constatăm că au existat și există edituri profitabile, nu numai cele mari, cu un incontestabil prestigiu intelectual, ci și cele mai modeste care, prin calitatea ofertei lor, își asigură venituri mai mari decât cheltuielile. Oferta de carte tipărită – chiar dacă tirajele au tendința de a se diminua – este tot mai bogată, mai diversificată. O confirmă librăriile (câte au mai rămas), dar mai ales standurile de presă care asigură, în totalul încasărilor lor, o pondere importantă a cărții vândute unui public larg.
În același timp – dacă ținem seama de o particularitate a Bookfest, și anume invitația de onoare adresată, la fiecare ediție, unei țări – observăm că există în spațiul UE, în cel mondial experiențe editoriale care răspund tocmai amintitelor oportunități și provocări. La a XII-a ediție a Bookfest, invitată de onoare este Suedia, țara Premiilor Nobel.
Editorii din Suedia au demonstrat, practic, prin accentul pus pe calitatea cărților oferite cititorilor, prin prețurile competitive posibile în condițiile utilizării pe scară largă a celor mai avansate tehnologii tipografice, inclusiv prin creșterea producției de carte electronică, posibilitatea de a asigura nu numai supraviețuirea, ci de a obține și performanța economico-financiară. Exemplară, din acest unghi de vedere, este Editura Bonnier, fondată în anul 1804. Cu siguranță, la Bookfest se va bucura de o atenție deosebită editorul Jacob Dalborg, directorul general al trustului suedez Bonnier, care a reușit, prin producția editorială, să inițieze și să extindă afaceri pe toate continentele. Este de notat că trustul are peste 8.000 de angajați permanenți. Această editură, precum și celelalte din Suedia care vor fi prezente la București, pe lângă prezentările de carte, vor organiza ample manifestări dedicate profesioniștilor din domeniu: editori, ilustratori, traducători, manageri culturali etc. În mod special se vor desfășura activități dedicate copiilor în vederea cultivării interesului și – de ce nu? – a dragostei de carte.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice