Avuția imobiliară a românilor a ajuns la 400 miliarde euro în 2021, nivel-record al ultimului deceniu
Numărul 4, 2-8 feb. 2022 » Roza vânturilor
Activele imobiliare ale românilor au continuat să crească, ajungând în 2021 la aproape 2.000 miliarde lei, un nivel-record al ultimului deceniu, potrivit datelor Băncii Naționale a României, citate de Mediafax. Exprimată în euro, avuția imobiliară a populației ar fi de 400 miliarde euro, având în vedere cursul mediu de peste 4,9 lei/euro din 2021.
Un volum ridicat al activelor imobiliare a mai fost înregistrat în 2008, de 1.860 miliarde lei, nivelul exprimat în euro fiind atunci mai mare, de circa 500 miliarde euro, deoarece cursul mediu era de 3,68 lei/euro în 2008.
Activele imobiliare continuă să aibă o pondere majoritară în avuția românilor, de circa 75,6%, pe fondul ratei ridicate de deținere a imobilelor (95,8%, conform Eurostat).
Avuția imobiliară a românilor a trecut pragul de 1.000 miliarde lei (peste 280 miliarde euro) în urmă cu 15 ani, în 2006, atunci cursul de schimb mediu leu/euro fiind de 3,52 lei/euro.
Doar în perioada pandemiei de COVID-19 activele imobiliare ale populației au crescut cu 233 miliarde lei, respectiv cu 13,4%.
Creșterea avuției imobiliare a românilor de-a lungul timpului a fost influențată și de majorarea prețurilor (indicele de preț imobiliar fiind în creștere).
Banca Națională a României a arătat că ascensiunea activelor imobiliare indică reziliența pieței imobiliare, iar această situație se datorează în mare măsură legislației care încurajează deținerea de active imobiliare mai degrabă decât (re)investirea în activități productive. Creșterea activelor imobiliare ale românilor a fost susținută și de bănci, creditarea ipotecară fiind în ascensiune.
Stocul creditelor ipotecare ajunsese la finalul primului semestru (S1) din 2021 la 94,4 miliarde lei, volum de 4,5 ori mai mare decât în 2008, când stocul ipotecarelor era de 21 miliarde lei.
Față de nivelul de acum 10 ani, averea imobiliară a românilor a crescut cu 57,6%.
Fondul locativ la nivelul României a depășit 9 milioane de locuințe.
Cu toate că România înregistrează cea mai ridicată rată a deținerii de imobile din Uniunea Europeană, persistă un grad crescut al inegalității de avuție.
În timp ce activele imo biliare au o pondere majoritară pe plan local, activele financiare ale românilor reprezintă mai puțin de un sfert din activele totale (în jur de 24%), ajungând în S1/2021 la 634 miliarde lei (130 miliarde euro). Comparativ, în zona euro activele financiare reprezintă circa 45% din avuția populației.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile