BAAR: Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza polițelor RCA au crescut cu 34% în perioada 2020-2023
Numărul 25-26, 27 iun. - 9 iul. 2024 » Analize și sinteze
Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza polițelor RCA au crescut cu aproximativ 34% în perioada 2020-2023, iar circa 50% din autovehiculele cu dosare de daună RCA în 2023 aveau o vechime mai mare de zece ani, arată o analiză a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România – BAAR, citată de Agerpres. "Costurile totale cu reparațiile se află într-o creștere constantă pe toate segmentele de vechime ale autovehiculelor reparate în baza polițelor RCA, conform unui studiu al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România - BAAR. Analiza a luat în considerare datele a peste 500.000 de calculații efectuate prin intermediul programului Audatex de către unitățile reparatoare din România. Analiza distribuției calculațiilor pe ani de vechime a autovehiculelor relevă faptul că circa 50% din autovehiculele cu dosare de daună în 2023, aveau o vechime mai mare de zece ani, ponderea cea mai mare fiind a autovehiculelor cu vechime cuprinsă între 11-15 ani. Nu în ultimul rând, analiza BAAR a scos în evidență evoluția costului mediu total al pieselor înlocuite în devizele de reparații, în perioada 2020-2023 și județele cu cele mai mari cifre înregistrate. Astfel, costul mediu total al pieselor de schimb a crescut de la 4.830 lei în anul 2020, până la 6.492 lei, trei ani mai târziu", se spune în comunicatul BAAR.
În privința mărcilor de autovehicule cu cea mai mare pondere în costul mediu total al pieselor înlocuite primele locuri sunt ocupate de Audi (9.298 lei), BMW (8.983 lei) Mercedes Benz (8.842 lei), urmate de Volvo și Honda.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național