Banca Centrală a Coreii de Sud dezvoltă o platformă-pilot pentru o monedă digitală
Numărul 20, 26 mai - 1 iun. 2021 » Conectarea la era digitală
Banca Centrală a Coreei de Sud (BOK) a anunțat că va alege un furnizor de tehnologie în vederea construirii unei platforme-pilot pentru o monedă digitală, alăturând-se altor bănci centrale care vor să creeze o monedă digitală bancară centrală (CBDC), transmite Reuters, preluată de Agerpres. BOK este în căutarea unui partener printr-un proces deschis de licitație pentru a analiza modalitățile practice pentru lansarea în mediul de testare a CBDC, primul astfel de pas explorator în a patra economie asiatică.
Eforturile oficialilor de la Seul vin pe fondul schimbărilor modului de operare din sectorul financiar, în urma extinderii tranzacțiilor cu bitcoin și alte criptomonede.
Băncile centrale din China până în Marea Britanie și Suedia caută să dezvolte monedele digitale pentru a-și moderniza sistemele lor financiare, ca răspuns la declinul folosirii numerarului și ca un mod de a accelera plățile interne și externe, încercând să evite amenințarea criptomonedelor.
Banca Reglementelor Internaționale (BIS) a publicat un studiu care arată că băncile centrale reprezentând o cincime din populația globului vor emite probabil propriile monede digitale în următorii trei ani.
„Ponderea tranzacțiilor în numerar scade semnificativ. Măsurile pe care le luăm acum vizează pregătirea pentru schimbările din sistemul de plată, care se modifică rapid”, a afirmat un purtător de cuvânt al BOK.
Platforma va include simulări ale băncilor comerciale și se vor încerca plăți prin intermediul telefoanelor mobile, transferarea de fonduri și realizarea de depozite bancare, a informat Banca Centrală a Coreei de Sud.
Programul-pilot se va desfășura în perioada august - decembrie 2021 și ar putea fi extins și în 2022.
După cum am mai informat, luna trecută, Banca Angliei (BoE) și Trezoreria britanică au anunțat înființarea unui grup operativ pentru a explora posibilitatea unei monede digitale bancare centrale, denumite „Britcoin”. Ministrul britanic de Finanțe, Rishi Sunak, a explicat că grupul operativ ar urma să abordeze unele din provocările create de criptomonede, cum ar fi bitcoin. „Înființăm un grup operativ între Banca Angliei și Trezoreria britanică pentru a coordona activitățile experimentale privind o potențială monedă digitală bancară centrală (CBDC)”, a afirmat Rishi Sunak la o conferință a industriei financiare. Curând după aceea, el a răspuns cu un singur cuvânt – „Britcoin” – la mesajul de pe Twitter al Trezoreriei, care anunța înființarea grupului operativ.
Banca Angliei a precizat că o versiune digitală a lirei sterline nu va înlocui nici numerarul și nici actualele conturi bancare.
Grupul operativ va analiza riscurile și oportunitățile implicate de crearea monedei digitale emise de Banca Angliei și va monitoriza evoluții pe plan extern, „pentru a se asigura că Marea Britanie rămâne în fruntea inovării globale”.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le dețin să facă plăți prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice