Banca Centrală a Japoniei începe experimentele legate de emiterea unei monede digitale
Numărul 13, 7-13 apr. 2021 » Conectarea la era digitală
Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a început experimentele pentru a studia fezabilitatea emiterii propriei sale monede digitale, alăturându-se eforturilor altor bănci centrale care vor să beneficieze de inovarea în domeniu realizată de sectorul privat, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Prima fază a experimentelor, care va fi efectuată până în martie 2022, se va concentra pe testarea fezabilității tehnice a emiterii, distribuirii și răscumpărării unei monede digitale bancare centrale (CBDC). Apoi se va trece la faza a doua, prin care vor fi analizate mai multe funcții detaliate, cum ar fi stabilirea unei limite privind nivelul CBDC care poate fi deținută de fiecare entitate, se arată în comunicatul BoJ.
Dacă va fi necesar, Banca Centrală va lansa un program pilot care implică furnizori de servicii de plată și utilizatorii finali. „Deși în prezent nu va fi modificată strategia BoJ și nu va fi emisă o monedă digitală bancară centrală, credem că inițierea de experimente în acest stadiu este un pas necesar”, a afirmat Shinichi Uchida, directorul general al Băncii Japoniei.
Și președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a declarat luna trecută că publicul american trebuie să înțeleagă riscurile din spatele bitcoin și al altor criptomonede, chiar dacă însăși Banca Centrală studiază potențialele costuri și beneficii ale unui dolar digital. Powell a explicat că Fed preferă să numească criptomonedele „criptoactive” deoarece volatilitatea lor subminează capacitatea lor de stocare a valorii, o funcție de bază a unei monede.
„Ele sunt extrem de volatile, vezi bitcoin, și prin urmare nu sunt într-adevăr de folos pentru stocarea valorii. Ele sunt mai mult un activ pentru speculații. Prin urmare, nu sunt folosite în mod special ca metodă de plată. În principal, sunt mai degrabă un substitut pentru aur decât pentru dolar”, a afirmat Jerome Powell la un summit virtual găzduit de Banca Reglementelor Internaționale (BIS). Acesta a anunțat că Fed analizează potențialul unei monede digitale bancare centrale (CBDC), deși încă nu s-a luat o decizie privind implementarea CBDC. „La acest moment nu încercăm să luăm o decizie. Experimentăm tehnologia”, a afirmat președintele Rezervei Federale a SUA. Acesta a adăugat că, ținând cont de rolul dolarului ca monedă de rezervă, Fed „are obligația de a fi la curent cu ultimele evoluții pentru a înțelege costurile și beneficiile unei monede digitale bancare centrale”.
În același timp, a explicat Powell, nu este necesar ca Fed să se grăbească „să fie prima pe piață”. „Multe ale bănci centrale explorează CBDC, inclusiv China, iar unii observatori sunt îngrijorați că țara este înaintea SUA”.
„Adevărata întrebare pentru noi: publicul vrea sau are nevoie de o monedă digitală bancară centrală pentru a completa ceva ce este deja un sistem de plăți inovativ, extrem de eficient și fiabil?”, a întrebat Powell. Oficialul a avertizat că există riscuri și beneficii ale monedelor digitale și totul trebuie analizat cu mare atenție.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le dețin să facă plăți prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile