Vicepreședintele BCE consideră că riscul unei recesiuni în Europa este foarte mic
Numărul 44, 19-25 nov. 2019 » Lumea în care trăim
Probabilitatea ca economia europeană să intre în recesiune este una redusă dar blocul comunitar traversează o perioadă prelungită de creștere sub potențial, a declarat vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE), Luis De Guindos, transmite Reuters, citată de Agerpres. El a făcut aceste comentarii după ce Eurostat a dat publicității un set de date statistice care arată că Germania, cea mai mare economie din zona euro, a evitat la limită intrarea în recesiune în trimestrul al treilea, grație unui avans al PIB de doar 0,1%, după o contracție de 0,2% în trimestrul al doilea.
Ritmul de creștere economică în Europa rămâne „sub potențial”, a spus De Guindos la o conferință bancară organizată de BNP Paribas, adăugând că BCE trebuie să urmărească situația cu atenție. „O recesiune este un eveniment foarte puțin probabil, care nu se va întâmpla. Dar cred că principalul risc cu care ne confruntăm este că vom avea o perioadă lungă de timp cu o creștere sub potențial”, a spus De Guindos.
La reuniunea de politică monetară din luna septembrie, BCE a coborât și mai mult dobânda de referință în teritoriul negativ și totodată a anunțat că va relua programul de achiziții de obligațiuni.
De Guindos a subliniat că, în opinia sa, BCE ar trebui să își extindă arsenalul de instrumente, adăugând și alte instrumente astfel încât să poată reacționa la viitoarele crize economice. El a mai subliniat că politica monetară nu poate să rezolve toate problemele de una singură. În acest sens, vicepreședintele BCE a reluat recentele apeluri către guvernele europene care au spațiul fiscal necesar să își majoreze măsurile de sprijin.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice