BCE: Comerțul global nu se va redresa în următoarele trimestre
Numărul 30-31, 13-26 august 2019 » Lumea în care trăim
Comerțul global se va redresa probabil doar gradual în următoarele trimestre și va rămâne mai slab decât activitatea economică în ansamblu, a avertizat Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit agenției Reuters, citată de AGERPRES. „În pofida unor semne de redresare, comerțul global va înregistra în următoarele trimestre un avans mai lent decât activitatea economică. Riscurile negative la adresa perspectivelor comerciale s-au materializat parțial în ultimele luni în urma tarifelor vamale mai ridicate, și persistă amenințarea escaladării suplimentare a tensiunilor comerciale”, a apreciat BCE în buletinul său economic lunar.
Activitatea economică în ansamblu ar putea totuși să nu fie atât de redusă, în condițiile în care industria prelucrătoare este dependentă de comerț și orice încetinire a cererii afectează comerțul global, se arată în raport. „Importurile de bunuri industriale reprezintă peste 50% din totalul importurilor brute la nivel global, dar numai 20% din valoarea totală adăugată. Prin urmare, o încetinire semnificativă a producției industriale duce la un declin mai pronunțat al comerțului mondial decât al economiei globale”, apreciază BCE.
Acest buletin confirmă decizia adoptată de BCE la ședința de politică monetară din 25 iulie, când a hotărât să mențină nemodificată dobânda-cheie și, totodată, a cerut oficialilor săi să pregătească opțiuni pentru mai multe măsuri de relaxare a politicii monetare, deschizând calea pentru o reducere a costului creditului și o extindere a achiziționării de active la ședința din septembrie.
Perspectivele economiei mondiale se înrăutățesc tot mai mult, a avertizat luna trecută președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. În special, a explicat șeful BCE, previziunile se înrăutățesc pentru sectorul industrial din zona euro, iar o redresare în semestrul doi din 2019 este acum mai puțin probabilă. Sporirea promisiunilor privind noi măsuri de stimulare este menită să sprijine încrederea în economia zonei euro, pe fondul dificultăților cu care se confruntă sectorul industrial.
Deși încrederea consumatorilor și creditarea bancară rămân la un nivel ridicat, recentele date din industrie arată o imagine sumbră, sporind riscul ca cererea externă slabă, parțial ca rezultat al războiului comercial, să afecteze curând evoluția zonei euro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial