Banca Mondială avertizează economiile emergente să stimuleze creșterea pentru a-și achita datoriile
Numărul 8, 28 feb. - 5 mar. 2024 » Lumea în care trăim
Costurile îndatorării ridicate "au schimbat dramatic" necesitatea stimulării creșterii economice lente de către țările în curs de dezvoltare, a avertizat Banca Mondială (BM), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Cel mai recent avertisment al BM vine într-un moment în care vânzările de obligațiuni internaționale ale guvernelor din țările emergente au atins nivelul ridicat record de 47 miliarde de dolari în ianuarie, conduse de economiile emergente mai puțin riscante, cum ar fi Arabia Saudită, Mexic și România.
Totuși, unii emitenți mai riscanți au început să acceseze piețele la dobânzi mai ridicate.
"Când vine vorba despre împrumuturi, situația s-a schimbat dramatic. Este nevoie de o creștere economică mai rapidă. Dacă aș avea un credit ipotecar cu o dobândă de 10%, aș fi îngrijorat", a afirmat Ayhan Kose, adjunctul economistului șef al BM, într-un interviu acordat Reuters, refuzând să comenteze asupra situației individuale a țărilor.
O creștere economică mai rapidă, în special un ritm mai ridicat decât costul îndatorării, s-ar putea dovedi greu de realizat, a adăugat Kose.
În raportul "Global Economic Prospects" publicat de Banca Mondială în ianuarie se arată că economia mondială va înregistra în perioada 2020-2024 cea mai slabă performanță din ultimii 30 de ani, chiar dacă este evitată recesiunea. Creșterea globală ar urma să încetinească pentru al treilea an consecutiv, la 2,4%, înainte de a ajunge la 2,7% în 2025. Aceste rate sunt mult sub media de 3,1% din anii 2010.
Încetinirea este în special acută în economiile emergente, aproximativ o treime nu s-au redresat de la pandemie și au un venit per capita sub nivelul din 2019.
O escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu reprezintă un risc suplimentar, adăugându-se temerilor privind înăsprirea politicii monetare și a comerțului mondial slab.
"Comerțul a fost un motor critic al reducerii sărăciei, și, evident, pentru economiile emergente, o sursă critică de venituri", a explicat Kose.
Acesta a avertizat că, în cazul în care creșterea rămâne lentă, unele economii emergente ar putea fi nevoie să-și restructureze datoria, modificând scadența sau încheind acorduri cu creditorii pentru reducerea datoriei. "Mai devreme sau mai târziu unele state vor fi nevoie să-și restructureze datoria și va fi nevoie de un cadru legal. Asta nu se va întâmpla în modul sperat de comunitatea globală", a apreciat oficialul BM.
Acesta a adăugat: "Dacă creșterea rămâne slabă și se menține înăsprirea condițiilor de finanțare, nu va exista o cale ușoară pentru rezolvarea acestei probleme. Dar dacă prin magie creșterea accelerează, va fi ca un medicament".
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile