Banca Mondială: Tensiunile comerciale vor încetini creșterea economiei globale în 2019
Numărul 1, 15-21 ian. 2019 » Lumea în care trăim
Creșterea economiei mondiale ar urma să încetinească la 2,9% în 2019, comparativ cu 3% în 2018 și 3,1% în 2017, pe fondul tensiunilor comerciale și al moderării comerțului internațional, se arată în raportul semianual „Global Economic Prospects”, publicat de Banca Mondială (BM), transmit Xinhua, AP și Reuters, citate de Agerpres.
Perspectivele economiei mondiale s-au înrăutățit, pe fondul înăspririi condițiilor financiare, al intensificării tensiunilor comerciale și al turbulențelor de pe piețele financiare din unele țări emergente și în curs de dezvoltare. Din cauza acestor evoluții, redresarea în țările emergente și în curs de dezvoltare a pierdut din avânt, iar PIB-ul lor ar urma să urce cu 4,2% anul acesta, față de un avans de 4,7% previzionat în iunie. Creșterea comerțului mondial va încetini la 3,6% anul acesta, de la 3,8% în 2018 și 5,4% în 2017, ceea ce va afecta industria din întreaga lume, estimează instituția financiară internațională.
„La începutul lui 2018, economia mondială era în formă maximă, dar a pierdut din avânt pe parcursul anului, iar în viitor avansul ar putea încetini și mai mult”, a afirmat directorul general Kristalina Georgieva.
Expansiunea celei mai mari economii mondiale - SUA - ar urma să încetinească la 2,5% anul acesta, de la 2,9% în 2018, în timp ce China ar urma să înregistreze în 2019 o creștere de 6,2%, după 6,5% în 2018. Avansul zonei euro va încetini la 1,6% anul acesta, de la 1,9% anul trecut, se arată în raport.
În economiile avansate, creșterea ar urma să încetinească la 2% în 2019, de la 2,2% în 2018, deoarece băncile centrale continuă retragerea măsurilor de stimulare adoptate în urma crizei, apreciază instituția financiară internațională.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național