Banca Mondială: Creșterea PIB-ului global s-a stabilizat la 2,7% anul trecut
Numărul 2, 22-28 ian. 2025 » Analize și sinteze
Creșterea PIB-ului global s-a stabilizat la un nivel scăzut de 2,7% în 2024, iar ritmul ar urma să se mențină în 2025 și 2026, conform celui mai recent raport privind „Perspectivele Economice Globale” (Global Economic Prospects), publicat de Banca Mondială, transmit DPA și Reuters, preluate de Agerpres. Aceste evoluții nu sunt suficiente pentru a recupera pagubele provocate de recentele șocuri economice, cum ar fi pandemia, avertizează instituția financiară internațională.
Nivelul redus de creștere este în mod special un pericol pentru cele mai sărace țări ale lumii, Banca Mondială estimând că până în 2030 aproximativ 622 milioane de persoane vor trăi în condiții de sărăcie extremă.
De asemenea, perspectivele de creștere pe termen lung pentru țările cu venituri reduse sunt cele mai rele de la începutul secolului. Piețele emergente și în curs de dezvoltare, care la începutul secolului erau în grafic pentru a atenua decalajul de venit față de cele mai bogate economii, acum se confruntă cu o adâncire a decalajului, susține banca de dezvoltare cu sediul la Washington.
Instituția estimează că țările în curs de dezvoltare, responsabile pentru 60% din avansul economiei mondiale, înregistrează cele mai slabe perspective de creștere pe termen lung din 2000.
În zona euro, PIB-ul ar urma să înregistreze o creștere de 1% în 2025, după ce în iunie Banca Mondială estima un avans de 1,4%. Înrăutățirea perspectivelor vine pe fondul consumului redus, al investițiilor scăzute ale companiilor și al evoluției slabe a industriei. De asemenea, Banca Mondială trage atenția asupra efectelor problemelor cu care se confruntă Germania, care este responsabilă pentru aproape 30% din PIB-ul zonei euro.
În plus, Banca Mondială a avertizat că potențialele taxe vamale suplimentare de 10% ale SUA ar putea reduce cu 0,3 puncte procentuale creșterea economică mondială deja fragilă, în cazul în care partenerii comerciali ai SUA vor impune propriile tarife. Potențialele taxe vamale suplimentare ar reduce cu 0,9% creșterea economiei SUA, estimată la 2,3% în 2025.
Investițiile străine directe în țările în curs de dezvoltare sunt acum la jumătate față de nivelul din 2000, iar restricțiile comerciale globale sunt de cinci ori mai ridicate decât media din 2010-2019, apreciază Banca Mondială.
Instituția estimează că țările în curs de dezvoltare ar urma să înregistreze o creștere de 4% în 2025 și 2026, mult sub nivelul previzionat înaintea pandemiei, pe fondul nivelului ridicat al datoriilor, al investițiilor slabe și a creșterii reduse a productivității, alături de creșterea costurilor cauzate de schimbările climatice.
În piețele emergente și dezvoltate, PIB-ul ar urma să rămână cu 5% sub tendința de dinaintea pandemiei până în 2026, în urma efectelor pandemiei și a șocurilor care au urmat, prognozează Banca Mondială.
„Următorii 25 de ani vor fi mult mai dificili pentru țările în curs de dezvoltare decât au fost ultimii 25 de ani”, a afirmat economistul-șef al BM, Indermit Gil, cerând statelor să adopte reforme interne pentru a încuraja investițiile și comerțul.
Comerțul global cu mărfuri și servicii, care a crescut anul trecut cu 2,7%, ar urma să înregistreze o creștere medie de aproximativ 3,1% în 2025-2026, dar rămâne sub nivelul de dinaintea pandemiei, avertizează Banca Mondială.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane