Banca Mondială: Datoriile țărilor sărace au crescut cu 12% în 2020, până la 860 de miliarde de dolari
Telex » Știri 12 octombrie 2021
Povara datoriei țărilor cu venituri reduse din întreaga lume a crescut cu 12%, până la un nivel record de 860 miliarde de dolari în 2020, pe măsură ce țările au răspuns la criza COVID-19 cu importante pachete fiscale, monetare și stimulente financiare, a anunțat Banca Mondială, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că acest raport arată o creștere dramatică a vulnerabilităților cu care se confruntă țările cu venituri mici și medii și a cerut măsuri urgente pentru a ajuta statele să ajungă la un nivel mai sustenabil al datoriei.
„Avem nevoie de abordare comprehensivă la problema datoriei, inclusiv reducerea datoriilor, o restructurare urgentă și îmbunătățirea transparenței”, a declarat David Malpass, cu ocazia reuniunilor de toamnă ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional. „Un nivel sustenabil al datoriilor este vital pentru relansarea economică și reducerea sărăciei”, a adăugat Malpass.
Dacă la datoriile țărilor sărace se adaugă și datoriile țărilor cu venituri intermediare, povara datoriilor a crescut, în medie, anul trecut cu 5,3% până la 8.700 de miliarde de dolari. „Cu toate acestea, pentru multe țări, creșterea datoriilor a fost una de două cifre”, subliniază economiștii Băncii Mondiale.
Raportul menționat mai arată că majorarea datoriilor țărilor cu venituri medii și mici a fost mai mare decât creșterea venitului național brut (GNI) sau creșterea exporturilor, în condițiile în care, cu excepția Chinei, raportul datorie externă-GNI a crescut cu cinci puncte procentuale până la 42% în 2020, iar raportul datorie-export a crescut până la 154% în 2020, de la 126% în 2019.
În acest context, David Malpass a subliniat că este nevoie urgentă de eforturi de restructurare a datoriilor, având în vedere că la finele acestui an expiră Inițiativa de suspendare a serviciului datoriilor lansată de marile economii din G20, care a oferit o suspendare temporară a plății datoriilor.
La rândul său, economistul-șef al Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, a avertizat că provocările cu care se confruntă țările cu un grad mare de îndatorare ar putea să se înrăutățească odată cu creștere nivelului dobânzilor. "Factorii de decizie trebuie să se pregătească pentru posibilitatea unor probleme cu datoriile când condițiile de pe piețele financiare vor deveni mai puțin benigne, în special în țările emergente și în curs de dezvoltare”, a spus Carmen Reinhart.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice