Banca Mondială: Europa trebuie să investească în competențe și să diminueze birocrația pentru firme
Numărul 9, 13-19 martie 2018 » Analize și sinteze
Extinderea tehnologiei în tot mai multe domenii riscă să lase în urmă cele mai sărace națiuni ale Europei, precum și regiunile cele mai sărace, dar și lucrătorii necalificați, adâncind discrepanțele economice la nivelul Uniunii Europene, se afirmă în raportul Băncii Mondiale (BM) intitulat Creștere prin unitate: Modernizarea mecanismului de convergență al Europei (Growing United: Upgrading Europe’s Convergence Machine). Conform documentului, tehnologia generează beneficii pentru cei cu venituri mari și pentru cele mai avansate companii aflate în regiunile prospere, însă riscă să sporească rata șomajului și să împingă și mai mulți oameni într-o stare de sărăcie, în unele dintre zonele cele mai defavorizate ale Europei.
Potrivit analizei BM, în ultimii 15 ani, numărul de meserii care implică muncă fizică a scăzut în UE cu peste 15%, în timp ce meseriile care presupun analiză și creativitate au sporit cu același procentaj. Această tendință este în curs de creștere. Raportul recomandă decidenților politici să-și intensifice eforturile de creștere a competențelor lucrătorilor, pregătindu-i pentru noi ocupații, pe o piață a muncii care evoluează rapid. În acest fel, se vor îmbunătăți și standardele de viață în acele țări și regiuni rămase la niveluri inferioare de dezvoltare.
„Remarcabilul mecanism de convergență al UE a sporit nivelul de creștere și prosperitate, aducând beneficii oamenilor și firmelor din toată Europa, de peste 60 de ani. Cu toate acestea, convergența nu se realizează în mod automat. Acest mecanism se va bloca dacă nu se iau măsuri pentru a se asigura că toți oamenii obțin aceleași beneficii. Pentru a menține acest avânt, avem nevoie de politici prin care să ne asigurăm că oamenii dețin competențele necesare pentru a valorifica noi oportunități. Accesul sporit la învățământ și formare, alături de îmbunătățirea mediului de afaceri național vor crea mai multe locuri de muncă”, a declarat directorul executiv al Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva.
Discrepanțe majore în privința productivității între statele din nordul și cele din sudul Europei
Raportul mai sugerează că birocrația împovărătoare trebuie eliminată pentru a permite firmelor să-și valorifice întregul potențial și pentru a putea beneficia de tranziția spre tehnologie. Discrepanțele crescânde dintre statele din nord și cele din sud înregistrate la nivelul productivității în ultimele două decenii ilustrează provocările imediate cu care se confruntă Europa. În perioada scursă de la sfârșitul anilor 1990 și până în prezent, creșterea productivității a înregistrat o decelerare de la 2% la 1,5% în Europa de Nord, în timp ce în Europa de Sud decelerarea a fost de două ori mai rapidă.
Educația de calitate scăzută în anumite regiuni și țări ale UE creează și un clivaj socio-economic între cei mai bogați și cei mai săraci. În 50% dintre statele UE, peste 20% dintre adolescenții cu vârste de peste 15 ani se află sub nivelul de bază al cunoștințelor necesare pentru citit și pentru matematică, în timp ce în Bulgaria, Malta, România și Slovacia, procentajul respectiv depășește 30%, subliniază raportul.
Lucrătorii necalificați, mult mai vulnerabili la șocurile pieței muncii
Potrivit analiștilor BM, pentru a înlătura diferențele existente la nivelul pieței muncii, guvernele trebuie să regândească sistemele educaționale și să introducă politici pentru crearea unor oportunități egale în educație și angajare pe piața muncii. În multe țări, sunt necesare îmbunătățiri radicale pentru a înzestra elevii și studenții cu competențele care le sunt necesare pentru a concura cu succes pentru locurile de muncă disponibile în viitor. Lucrătorii necalificați sunt mult mai vulnerabili la șocurile unei piețe a muncii aflate în schimbare, conform raportului citat. Reglementările costisitoare existente în multe țări din Europa Centrală și de Sud descurajează creșterea firmelor, crearea de locuri de muncă și atragerea de investiții străine directe.
Îmbunătățirea mediului de afaceri din UE va mai ajuta firmele să beneficieze de pe urma procesului de creștere continuă în regiune, stimulând inovația și încurajând adoptarea unor noi tehnologii. În Grecia, Italia, Slovacia și Spania, de exemplu, microîntreprinderile oferă 40% dintre locurile de muncă.
„Uniunea Europeană crește, însă europenii nu cresc prin unitate. Acest raport subliniază necesitatea de a crea un mediu mai bun, pentru ca atât oamenii, cât și societățile comerciale, să poată beneficia de pe urma oportunităților care le sunt disponibile prin intermediul mecanismului de convergență european. Multe țări, în special cele din nord, funcționează în medii care prezintă un mare potențial de creștere incluzivă. Trebuie să ne concentrăm pe politici care duc la crearea unor medii similare pentru acele țări și regiuni care rămân în urmă”, a declarat Arup Banerji, director regional al Băncii Mondiale pentru țările UE.
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională