Banca Mondială: Prețurile produselor de bază vor rămâne la un nivel ridicat până la finele lui 2024
Numărul 17, 4-10 mai 2022 » Lumea în care trăim
Prețurile la alimente și energie, a căror creștere a fost agravată de războiul din Ucraina, ar putea rămâne la un nivel ridicat timp de mai mulți ani, estimează Banca Mondială, care a menționat sfârșitul anului 2024, informează AFP, preluată de Agerpres. „Războiul din Ucraina a provocat un șoc major pe piețele produselor de bază și a modificat fizionomia schimburilor, a producției și a consumului la nivel mondial”, susține Banca Mondială într-un raport publicat zilele trecute. Autorii analizei estimează că „prețurile se vor menține la niveluri istorice până la sfârșitul lui 2024”.
Creșterea prețurilor la energie în ultimii doi ani a fost cea mai importantă înregistrată după criza petrolieră din 1973.
„La nivel global, este vorba de cel mai mare șoc asupra produselor de bază pe care l-am cunoscut după anii 1970”, adaugă instituția internațională. „Acest șoc este agravat de recrudescența restricțiilor pentru comerțul cu produse alimentare, carburant și îngrășăminte”, estimează vicepreședintele Băncii Mondiale, Indermit Gill, adăugând că aceasta face să planeze „spectrul stagflației”.
În cazul prețurilor la energie, Banca Mondială mizează pe o creștere de peste 50% în acest an, urmată de o scădere în 2023 și 2024. Pentru produsele non-energetice, precum cele agricole și metalele, Banca Mondială prognozează o creștere de peste 20% în 2022 și scăderi pe parcursul următorilor ani.
„Cu toate acestea, prețurile produselor de bază ar urma să rămână cu mult peste media din ultimii cinci ani și, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni și mai ridicate și mai volatile decât se preconizează în prezent”, a avertizat Banca Mondială.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național