Banca Mondială prognozează pentru România o creștere economică de 6% în acest an
Telex » Știri 9 iunie 2021
Banca Mondială și-a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei României, atât pentru anul acesta, cât și pentru anul viitor, în condițiile în care se așteaptă ca economia mondială să înregistreze în 2021 cea mai puternică creștere din ultimii 80 de ani, relatează Agerpres. Astfel, conform celei mai recente ediții a raportului cu privire la perspectivele economice globale, Banca Mondială estimează că România va înregistra în acest an un avans al PIB de 6%, cu 2,5 puncte procentuale peste estimarea din ianuarie, urmând ca anul viitor să consemneze o creștere de 4,5%, cu 0,4 puncte procentuale peste estimările anterioare. Pentru 2023, Banca Mondială prognozează în cazul României o creștere economică de 3,9%.
Avansul economiei românești în acest an ar urma să fie superior celui înregistrat pe ansamblu de regiunea Europei și Asiei Centrale (3,9%), însă Banca Mondială avertizează că, la nivel regional, riscurile rămân ridicate, având în vedere ritmul lent al campaniei de vaccinare, incertitudinea politică și tensiunile geopolitice.
La nivel global, Banca Mondială și-a îmbunătățit prognoza de creștere pentru acest an cu 1,5 puncte procentuale, până la 5,6%, ceea ce înseamnă că economia mondială va înregistra cea mai puternică creștere din ultimii 80 de ani. Cu toate acestea, instituția financiară internațională avertizează că multe țări, în special cele sărace, sunt lăsate în urmă și vor avea nevoie de mai mulți ani pentru a reveni la nivelul de dinaintea pandemiei.
Raportul Băncii Mondiale arată că revenirea va fi una inegală, în condițiile în care marile economii ale lumii, în special SUA, profită de pe urma progreselor campaniei de vaccinare, dar și a programelor de stimulare. În timp ce în rândul economiilor avansate, aproximativ 90% din acestea ar urma să revină până în 2022 la venitul per capita pe care îl aveau înainte de pandemie, în rândul țărilor emergente și în curs de dezvoltare doar o treime vor reuși aceeași performanță. În consecință, diferența dintre economiile avansate și cele mai sărace cu privire la venitul per capita, diferență care se reducea înainte de pandemie, va crește și mai mult.
Fondul Monetar Internațional estimează, pentru 2021, o redresare economică puternică în România, cu un avans al Produsului intern brut real de 7 procente, în timp ce prognoza Comisiei Europene arată o creștere a economiei României cu 5,1% în 2021 și cu 4,9% în 2022.
Comisia Națională de Strategie și Prognoză a revizuit în creștere la 5% estimarea privind avansul Produsului Intern Brut în 2021.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial