Banca Mondială: Transferurile de bani spre țările sărace au rezistat surprinzător de bine în 2020
Numărul 19, 19-25 mai 2021 » Lumea în care trăim
Transferurile de bani spre țările cu venituri mici și medii ale cetățenilor care lucrează peste hotare au rezistat suprinzător de bine în 2020, depășind investițiile străine directe și asistența externă pentru dezvoltare, arată un raport publicat de Banca Mondială, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Potrivit instituției financiare internaționale, aceste transferuri de bani au scăzut anul trecut cu doar 1,6%, până la 540 miliarde de dolari, cu numai 8 miliarde de dolari mai puțin decât în 2019, sprijinite de stimulentele fiscale ale țărilor care găzduiesc muncitori migranți, o modificare a fluxurilor remitențelor dinspre numerar spre digital, iar faptul că mai puțini oameni au călătorit în contextul pandemiei a făcut ca mai mulți bani să fie trimiși prin canalele formale decât prin canalele informale.
În urmă cu un an, Banca Mondială se aștepta la o scădere de aproximativ 20% a remitențelor, pe fondul diminuării salariilor și al gradului de ocupare a celor care lucrează peste hotare în contextul în care pandemia a aruncat lumea în recesiune. „Rezistența fluxurilor de remitențe este remarcabilă. Remitențele ajută familiile să își acopere nevoile crescute de sprijin”, susține autorul raportului, Dilip Ratha.
Banca Mondială subliniază faptul că scăderea de 1,6% înregistrată în 2020 a fost inferioară celei de 4,8% înregistrată în criza financiară mondială din 2009. Comparativ, investițiile străine directe spre țările cu venituri mici și medii, exceptând China, au scăzut cu peste 30% în 2020. În consecință, fluxurile remitențelor spre țările cu venituri mici și medii au depășit în 2020 investițiile străine directe (259 miliarde de dolari) și asistența externă pentru dezvoltare (179 miliarde de dolari).
Situația diferă însă de la o regiune la alta. Transferurile de fonduri au crescut în America Latină și Caraibe (6,5%), în Asia de Sud (5,2%), Orientul Mijlociu și Africa de Nord (2,3%). În schimb, au scăzut în Asia de Est și Pacific (-7,9%), în Europa și Asia Centrală (-9,7% până la 56 miliarde de dolari) și în Africa sub-sahariană (-12,5%).
Banca Mondială subliniază că volumul real al transferurilor de fonduri, care include atât fluxurile oficiale, cât și cele non-oficiale, este mai mare decât datele declarate oficial și, în consecință, a făcut un apel pentru o colectare mai bună a datelor.
Pentru perioada următoare, avându-se în vedere relansarea economiei mondiale preconizată pentru 2021 și 2022, Banca Mondială se așteaptă ca remitențele să crească cu 2,6% în 2021, până la 553 miliarde de dolari, și cu 2,2% în 2022, până la 565 miliarde de dolari.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial