Împrumut de 500 de milioane de euro de la BIRD pentru eficientizarea finanțelor publice și creșterea economică
Numărul 32, 8-14 noiembrie 2016 » Direct de la sursă
România va semna un acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în valoare de 500 de milioane de euro, potrivit unui memorandum discutat de Guvern. Acesta este al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanțelor publice și creșterea economică (DPL 2), după cel de 750 de milioane de euro semnat în 2014.
Împrumutul va fi acordat pe o perioadă de 20 de ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni + o marjă fixă (marja indicativă actuală este de 1,5%), urmând a fi rambursat într-o singură tranșă, în anul 2036.
„Data-limită de tragere a împrumutului este 31 decembrie 2017, iar împrumutul se va trage de către Ministerul Finanțelor Publice în contul în euro al acestuia deschis la BNR. Sumele vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice guvernamentale, conform legislației privind datoria publică”, precizează Executivul, într-un comunicat.
Potrivit specificului acestui instrument de finanțare, împrumuturile DPL sunt contractate în baza îndeplinirii de partea română, anterior demarării negocierii, a unor acțiuni preliminare convenite cu banca. Măsurile de reformă aferente acestui împrumut se referă, în principal, la îmbunătățirea sistemului de asistență socială, a managementului și a performanțelor întreprinderilor de stat, a funcționării pieței de energie, măsuri privind cadastrul și publicitatea imobiliară, precum și politica de prevenire și combatere a efectelor schimbărilor climatice. Toate aceste măsuri s-au concretizat prin aprobarea unor acte normative în domeniile de referință.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național