Banca Națională a Elveției (SNB) și Banca Franței experimentează monedele digitale bancare centrale
Numărul 23-24, 16-29 iun. 2021 » Conectarea la era digitală
Banca Națională a Elveției (SNB) și Banca Franței au anunțat că vor încerca primele plăți transfrontaliere ale monedelor digitale bancare centrale (CBDC), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Experimentul se va concentra mai degrabă pe piața de creditare „en gros” și mai puțin pe tranzacțiile publice zilnice, dar va fi pentru prima dată când vor fi testate un euro digital și un franc elvețian digital.
Băncile elvețiene UBS și Credit Suisse, precum și grupul bancar francez Natixis sunt implicate în proiect, alături de operatorul bursier elvețian SIX Digital Exchange, firma fintech R3 și Innovation Hub de la Banca Reglementelor Internaționale (BIS).
Zona euro se adaptează „tendinței puternice spre digitalizarea plăților”, a afirmat adjunctul guvernatorului Băncii Franței, Sylvie Goulard. Oficialul a adăugat: „Banca Franței este convinsă de potențialele beneficii ale unei monede digitale bancare centrale care să furnizeze maximum de securitate și eficiență în tranzacțiile financiare”.
Este cel mai recent proiect-pilot al Băncii Franței privind monedele digitale bancare centrale (CBDC).
Proiectul de colaborare între cele două bănci centrale a fost numit Jura, după lanțul muntos care separă Elveția și Franța.
Proiectul implică schimbul unui euro CBDC cu un franc elvețian CBDC printr-un mecanism de decontare de tip plată-contra-plată. Aceste tranzacții vor fi decontate între bănci cu sediile în Elveția și Franța.
Prin noua tehnologie, plățile se fac aproape imediat, în timp ce ambele bănci centrale trebuie să le aprobe digital înainte de a fi realizate.
Băncile centrale spun că proiectul este „exploratoriu” și nu reprezintă un indiciu că vor fi introduse deplin monedele lor digitale.
Andrea Maechler, membru al Consiliul guvernatorilor SNB, a declarat că Banca Națională a Elveției ia parte la acest proiect deoarece „este esențial pentru băncile centrale să rămână în fruntea dezvoltării tehnologiei”.
Marile economii, inclusiv China și Statele Unite, au indicat în ultimele săptămâni o abordare mai dură, în timp ce dezvoltă planuri de lansare a monedelor digitale bancare centrale (CBDC).
Banca Reglementelor Internaționale (BIS) a publicat un studiu care arată că băncile centrale reprezentând o cincime din populația globului vor emite probabil propriile monede digitale în următorii trei ani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial