BNR menține prognoza de inflație pentru acest an la -0,4%
Numărul 33, 15-21 noiembrie 2016 » Direct de la sursă
Banca Națională a României (BNR) a menținut la -0,4% prognoza privind inflația de la finalul acestui an, dar a revizuit în creștere, de la 2 la 2,1%, estimarea pentru finalul anului 2017, a anunțat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu prilejul evenimentului de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației. În luna august, banca centrală revizuise în scădere, de la 0,6 până la -0,4%, prognoza privind inflația de la finalul acestui an și de la 2,7 la 2% estimarea pentru finalul anului 2017. Fără impactul reducerii TVA, inflația ar fi de 1% în 2016 și de 2,4% în 2017, a mai precizat guvernatorul, citat de News.ro.
„Rata anuală a inflației și-a atenuat dinamica negativă în trimestrul al treilea. Constatăm o majorare a excedentului de cerere pe piața internă. Cotațiile materiilor prime par să se reînscrie pe un trend ascendent”, a spus Mugur Isărescu. El consideră că dezechilibrul dintre cerere și ofertă – în sensul în care cererea este mai mare decât oferta internă în prezent – ar trebui corectat prin stimularea producției interne.
Guvernatorul a subliniat că există o contribuție mai ridicată a investițiilor în creșterea economică din primul semestru, dar a observat o restrângere a ofertei de forță de muncă, în contextul unui avans semnificativ al produsului intern brut (PIB). În prima jumătate a acestui an, economia românească a sporit cu 5,2%, nivel peste estimări. În acest context, creșterea semnificativă a angajărilor reduce pentru companii numărul opțiunilor pe piața muncii, a avertizat guvernatorul. „Se observă o restrângere a ofertei excedentare de forță de muncă, în contextul unui ritm robust de creștere a angajărilor. În plus, dinamica crescută a producției industriale se reflectă și ea la nivelul angajărilor”, a spus Mugur Isărescu. El a subliniat că, anul viitor, Executivul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor deja existente pe piața internă, să evite corecțiile dureroase și să stimuleze producția și crearea de locuri de muncă.
Cu același prilej, guvernatorul BNR a vorbit despre riscurile inflaționiste pe care le generează creșterile salariale, precum cele votate recent de Parlament, așa cum arată legile economice. „Execuția bugetară, până acum, este pozitivă. Vom vedea în următoarele luni ce efecte vor avea măsurile discutate recent în Parlament. Ar putea exista riscuri pentru o împingere în sus a inflației. Guvernul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor”, a spus Isărescu.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile