Banca Reglementelor Internaționale avertizează asupra creșterii influenței companiilor din domeniul tehnologiei
Telex » Știri 3 august 2021
Băncile centrale și autoritățile de reglementare financiară trebuie urgent să reacționeze la creșterea influenței „Big Tech” (marile companii din domeniul tehnologiei), conform oficialilor de la Banca Reglementelor Internaționale (BIS), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Autoritățile globale de reglementare sunt îngrijorate de cantitățile enorme de date controlate de grupuri ca Facebook, Google, Amazon și Alibaba, care le-ar putea permite să remodeleze finanțele atât de rapid încât ar destabiliza sistemele bancare.
Într-un document prezentat de șeful BIS, Agustin Carstens, Banca Reglementelor Internaționale face referire la cazul Chinei, unde două mari companii de tehnologie reprezintă acum 94% din piața plăților prin intermediul telefoniei mobile.
În multe alte jurisdicții, companiile din domeniul tehnologiei se extind rapid, unele acordând credite persoanelor fizice și micilor afaceri, oferind și asigurări și servicii de gestionare a averii.
„Intrarea marilor companii din domeniul tehnologiei pe piața serviciilor financiare a dus la noi provocări privind concentrarea puterii pe piață și a guvernanței datelor. Există posibilitatea unor reglementări specifice pentru aceste entități, în special în UE, China și SUA; orice impact asupra integrității sistemului monetar în urma apariției platformelor dominante trebuie să fie un motiv de îngrijorare semnificativ pentru banca centrală. Stablecoins (monedele stabile) și alte inițiative ale Big Tech ar putea afecta sistemul monetar”, se arată în document.
Băncile centrale trebuie să anticipeze evoluțiile și să formuleze politici pe baza posibilelor scenarii în care inițiativele Big Tech remodelează deja plățile și alte părți ale sistemului financiar.
„Băncile centrale și autoritățile de reglementare financiară trebuie să investească de urgență în monitorizarea și înțelegerea acestor evoluții, pentru a fi pregătite să acționeze rapid când va fi necesar”, avertizează Banca Reglementelor Internaționale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile