Banca Reglementelor Internaționale: Cash-ul este departe de dispariție, utilizarea lui este în creștere
Telex » Știri 12 martie 2018
Cu toate că numărul persoanelor care utilizează carduri, telefoane mobile şi chiar tehnologia de recunoaştere facială pentru a a face plăţi sau a cumpăra produse este în creştere, cash-ul nu dă semne că ar dispărea, chiar dimpotrivă, potrivit unei analize făcută de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), transmite Reuters.
Criptomonedele şi discuţiile din jurul lor, cum ar fi dacă numerarul va fi înlocuit de monede virtuale, fac parte dintr-o dezbatere mai amplă referitoare la natura banilor.
În cel mai recent raport trimestrial al BRI, autorii acestuia au analizat atent dacă numerarul devine o relicvă, aşa cum susţin unii analişti. „Unele comentarii dau impresia că numerarul în forma bancnotelor şi monedelor tradiţionale se demodează rapid. În pofida progreselor tehnologice în domeniul plăţilor care au avut loc în ultimii ani, folosirea cash-ului este încă în creştere, dacă nu în toate, în majoritatea economiilor avansate şi emergente”, a spus Hyun Song Shin, consilier economic la BRI şi director pentru cercetări.
Numerarul aflat în circulaţie a crescut, de fapt, în ultimii ani în aceste economii, de la 7% din PIB în anul 2000 la 9% în anul 2016, chiar dacă a scăzut în Suedia şi alte câteva state. „Rezistenţa numerarului ca instituţie socială ne aminteşte importanţa de a înţelege rolul banilor în economie, dincolo de inovaţiile tehnologice”, a arătat Shin said.
Plăţile cu carduri de debit şi de credit sunt, la rândul lor, în creştere, de la 13% din PIB în anul 2000 la 25% din PIB în 2016. Oamenii deţin mai multe carduri şi le utilizează mai mult şi pentru tranzacţii mai mici, a spus Shin.
(Sursa: News.ro)
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia