Banca Reglementelor Internaționale sprijină majorările semnificative ale dobânzilor, în pofida riscului recesiunii
Numărul 37, 21-27 sep. 2022 » Lumea în care trăim
Banca Reglementelor Internaționale (BRI) a cerut marilor economii să meargă înainte cu majorările semnificative ale dobânzilor, în pofida amenințării recesiuni și a actualei volatilități de pe piață, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Deși recesiunea și riscurile legate de datorii sunt în creștere, reducerea inflației pe plan global rămâne prioritară, se arată în raportul lunar al BIS. „Este important să acționăm în forță și în timp util. Procesul de anticipare (Front-loading) al majorării dobânzilor tinde să reducă probabilitatea unei aterizări dure”, a apreciat șeful Departamentului monetar și economic al BIS, Claudio Borio.
Declarația vine înaintea ședințelor de politică monetară ale Rezervei Federale a SUA (Fed) și ale Băncii Angliei (BoE), care ar urma să majoreze dobânzile-cheie. Recent, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânda de referință cu 0,75%, cea mai mare creștere a costului creditului decisă vreodată de instituția de la Frankfurt, în contextul exploziei inflației în zona euro.
Întrebat dacă există un punct în care băncile centrale ar putea să meargă prea departe, Borio a răspuns că „este o întrebare de un miliard, trei miliarde de dolari, indiferent de cifra de miliarde pe care vrei să o spui”.
Ceea ce face situația într-adevăr complexă este că e pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial când autoritățile încearcă să țină sub control creșterea ratei inflației într-o perioadă în care crizele datoriilor deja au izbucnit și când există temeri serioase privind supraîncălzirea piețelor imobiliare, a explicat oficialul.
Pe lângă asta, estimările de creștere economică au continuat să fie înrăutățite, în condițiile în care previziunile privind inflația au continuat să crească. „Știm că drumul este destul de îngust, cu siguranță dacă înainte era un risc de recesiune, acest risc a sporit”, susține Borio.
De asemenea, BIS a avertizat că înlocuirea petrolului rusesc va fi dificilă, ținând cont de capacitatea de stocare limitată a altor producători majori și a declinului investițiilor în noi proiecte.
Aceste evoluții ar putea duce la creșteri persistente ale prețurilor bunurilor care au legătură cu petrolul, în timp ce majorarea prețului gazelor ar putea avea un impact semnificativ și prelungit asupra prețurilor electricității și ar putea afecta sever producția industrială, se arată în raportul BIS.
În afara Statelor Unite, aprecierea dolarului se adaugă problemelor provocate de inflație, sporind presiunile asupra țărilor mai puțin dezvoltate, care s-au împrumutat masiv în dolari dar acum se confruntă cu dificultăți în achitarea datoriilor, după ce propriile lor monede sunt afectate.
„Aceste evoluții ar putea spori presiunile pentru înăsprirea politicii monetare, pentru a preveni o depreciere masivă, și ar putea determina intervenții valutare, așa cum vedem deja într-o serie de țări”, a declarat Borio.
Înființată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaționale este cea mai veche instituție financiară internațională. BRI este contraparte pentru tranzacțiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI servește și ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituțiile de emisiune monetară și drept centru de cercetare economică și monetară. De asemenea, BRI acționează, printre altele, și ca agent sau mandatar pentru operațiunile financiare internaționale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial