BRI: Ultima sută de metri în lupta împotriva inflației va fi și cea mai dificilă
Numărul 25-26, 28 iun. - 11 iul. 2023 » Analize și sinteze
Banca Reglementelor Internaționale (BRI) a avertizat că ultima sută de metri în lupta împotriva inflației va fi și cea mai dificilă pentru băncile centrale, care trebuie în continuare să majoreze dobânzile, transmite AFP, preluată de Agerpres. În contextul unei inflații accelerate, băncile centrale au lansat un ciclu de majorare a costului creditului fără precedent după anii 1970, a explicat această instituție, denumită și „banca centrală a băncilor centrale”, în raportul său anual. Obiectivul majorării dobânzilor este evitarea unei situații în care inflația se înrădăcinează. Cu toate acestea, înăsprirea politicilor monetare are loc într-un context foarte delicat, ținând cont de datoriile acumulate de companii și state după o lungă fază de dobânzi excepțional de reduse.
„Stabilizarea inflației necesită eforturi”, a declarat directorul general al Băncii Reglementelor Internaționale, Agustin Carstens, care este și fost guvernator al Băncii centrale a Mexicului, într-un comunicat care însoțește raportul anual al BRI, adăugând însă că „o ajustare prea lentă astăzi ar putea necesita mai multe eforturi pe termen lung”. Chiar și așa, „ultima sută de metri este, în general, și cea mai dificilă”, a avertizat Agustin Carstens.
Odată cu revenirea cotațiilor la materii prime și detensionarea lanțurilor de aprovizionare, inflația a început să scadă. Este vorba însă de „cele mai facile progrese”, a subliniat Agustin Carstens într-un discurs pronunțat cu ocazia Adunării generale anuale a BRI, instituție cu sediul la Basel (Elveția). Mai rămân de făcut progrese importante, însă calibrarea politicilor monetare pentru ultima sută de metri se face în contextul unor piețe imobiliare tensionate, al unor niveluri de îndatorare ridicate și al unor rate ale șomajului aflate la minime istorice, ceea ce pune presiune pe salarii cu riscul de a alimenta inflația.
„Pentru prima dată în ultimele decenii, inflația și instabilitatea financiară evoluează în tandem”, a precizat directorul general al BRI.
Acest ciclu de majorare a dobânzilor a scos deja la lumină fragilitățile din sistemul financiar, a precizat Agustin Carstens, care a dat drept exemplu intervențiile pentru salvarea fondurilor de pensii din Marea Britanie, falimentul băncii americane SVB și prăbușirea Credit Suisse.
În raportul său anual, BRI a făcut un apel către guverne să reducă deficitele, subliniind că politicile bugetare pot să contribuie și ele la stabilizarea economiei, și să ofere o marjă de manevră suplimentară băncilor centrale.
Înființată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaționale este cea mai veche instituție financiară internațională. BRI este contraparte pentru tranzacțiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI servește și ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituțiile de emisiune monetară și drept centru de cercetare economică și monetară. De asemenea, BRI acționează, printre altele, și ca agent sau mandatar pentru operațiunile financiare internaționale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial