Băncile au o expunere de 75% în sectoarele economice afectate puternic și mediu de pandemie
Telex » Știri 10 iulie 2020
Sectoarele economice lovite puternic sau mediu de pandemia de coronavirus reprezintă 75% din totalul expunerilor bancare, iar problemele înregistrate de aceste companii s-ar putea răsfrânge şi asupra instituţiilor de credit, a declarat Florin Dragu, economist principal al Direcţiei Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), informează Agerpres. Sistemul bancar românesc este într-o categorie de risc mediu la nivel european, iar gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante se menţine la 61%, peste media UE, care este de 45%, a spus Florin Dragu, într-o întâlnire cu presa. „Băncile medii au valori ridicate ale ratei de performanţă, spre deosebire de cele mari, care au valori mai reduse ale acestui indicator, la fel şi în ceea ce priveşte gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante”, a continuat el.
În noul context economic, ţinându-se cont de impactul pandemiei, cel mai probabil această tendinţă se va inversa în perioada următoare. „Pandemia a afectat un spectru foarte larg de sectoare economice. (...) Dacă ne uităm la sectoarele unde ne aşteptăm ca impactul să fie ridicat, acestea au o pondere în portofoliul bancar de circa 25% şi angajează 21% din numărul de salariaţi. Dacă adăugăm şi sectoarele la nivelul cărora impactul este mediu, atunci ajungem la 75% în total expuneri bancare”, a susţinut oficialul BNR.
Dintre domeniile cu impact ridicat, el a menţionat sectorul auto, industriile prelucrătoare şi tranzacţiile imobiliare. „În lipsa unui management adecvat al lichidităţii, aceste dificultăţi pe care ei le pot înregistra pe palierul de lichiditate se pot transforma mai departe în probleme de solvabilitate, care pot fi translatate apoi, mai departe, şi către ceilalţi parteneri comerciali sau către instituţiile de credit”, a mai afirmat Florin Dragu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial