Băncile centrale au cumpărat anul trecut cel mai mult aur din 1967 încoace, potrivit WGC
Numărul 5, 8-14 feb. 2023 » Roza vânturilor
Băncile centrale au adăugat la stocurile lor în 2022 o cantitate de 1.136 de tone de aur, în valoare de aproximativ 70 de miliarde de dolari, de departe cel mai mult din 1967 încoace, a anunțat Consiliul Mondial al Aurului (WGC), citat de Reuters, relatează Mediafax. Datele subliniază o schimbare de atitudine față de aur din anii 1990 și 2000, când băncile centrale, în special cele din Europa de Vest care dețin o mulțime de lingouri, vindeau sute de tone pe an.
De la criza financiară din 2008-2009, băncile europene au încetat să mai vândă, iar un număr din ce în ce mai mare de economii emergente, precum Rusia, Turcia și India, au cumpărat.
Băncile centrale apreciază aurul, deoarece se așteaptă ca acesta să-și mențină valoarea în perioadele turbulente și, spre deosebire de monede și obligațiuni, nu se bazează pe niciun emitent sau guvern.
De asemenea, aurul le permite băncilor centrale să se diversifice și să renunțe la active precum titlurile de stat americane și dolarul.
Achizițiile au scăzut în timpul pandemiei de coronavirus, dar s-au accelerat în a doua jumătate a anului 2022, băncile centrale achiziționând 862 de tone între iulie și decembrie, potrivit WGC.
Băncile, inclusiv cele din Turcia, China, Egipt și Qatar, au declarat că au cumpărat aur anul trecut. Dar aproximativ două treimi din aurul cumpărat de băncile centrale anul trecut nu a fost raportat public, a precizat WGC.
Printre băncile care nu au publicat în mod regulat informații despre modificările în stocurile lor de aur se numără cele din China și Rusia.
"Este puțin probabil ca achizițiile băncilor centrale din 2023 să egaleze nivelurile din 2022", a declarat WGC.
Achizițiile băncilor centrale au dus cererea totală de aur la nivel mondial anul trecut la 4.741 de tone, în creștere cu 18% față de 2021 și cea mai mare pentru orice an din 2011.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial