Băncile din zona euro ar putea înregistra din nou probleme cu creditele neperformante
Numărul 34, 15-21 sept. 2021 » Lumea în care trăim
Băncile din zona euro se vor confrunta cu o deteriorare suplimentară a portofoliului lor de împrumuturi și multe nu au reușit să-și ajusteze normele privind controlul creditării pentru a recunoaște natura unică a pandemiei, a afirmat Andrea Enria, președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters, preluată de Agerpres. „Există indicii că o deteriorare a calității activelor, provocată de pandemie, nu a atins nivelul de vârf, și a fost cumva mascată și cu certitudine întârziată de măsuri extraordinare de sprijin public legate de pandemie”, a declarat oficialul BCE pentru revista Eurofi.
„Esențial, controalele privind riscul de credit la unele bănci nu au fost suficient adaptate la specificul acestui șoc, ceea ce înseamnă că ele nu au permis o evaluare adecvată a evoluțiilor legate de riscul de credit, având la dispoziție măsurile de sprijin”, a afirmat Enria.
BCE desfășoară o serie de acțiuni pentru a se asigura că rezervele de capital ale băncilor sunt suficient de solide pentru a face față unei scăderi semnificative a activității economice. Deși a cerut băncilor să dea dovadă de o „extremă moderație” cu privire la bonusuri și să își utilizeze capitalul pentru a finanța gospodăriile și companiile, BCE ia, de asemenea, în considerare cerințe mai stricte de capital pentru cele care nu gestionează în mod adecvat riscul de credit, susțin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piață.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național