Băncile europene ar trebui să înceapă să se pregătească pentru riscurile ridicate de computerele cuantice
Numărul 5, 12-18 feb. 2025 » Conectarea la era digitală
Sectorul financiar european ar trebui să înceapă să se pregătească pentru momentul în care computerele cuantice vor putea să spargă o parte din soluțiile de criptare larg utilizate pentru protejarea datelor sensibile, a recomandat un organism înființat de Europol pentru a răspunde la această problemă, transmite Reuters, preluată de Agerpres. „Pentru industria financiară, apariția computerelor cuantice ridică un risc la adresa confidențialității datelor clienților, a comunicațiilor cu alte bănci, a proceselor de autentificare și încrederii în semnăturile digitale. Computere cuantice capabile să ridice astfel de amenințări sunt așteptate să fie disponibile în următorii 10-15 ani, însă acest orizont de timp ar putea să fie accelerat”, subliniază acest organism într-un îndemn la acțiune. Cu toate acestea, Quantum Safe Financial Forum (QSFF), pus la punct de Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol), a apreciat că nu crede că este nevoie de noi reglementări pentru rezolvarea problemei deoarece nevoia de protejare a datelor este clară în legislația actuală a Uniunii Europene.
Printre membri acestui organism se numără reprezentanți ai băncilor centrale din SUA, Europa și Marea Britanie, precum și ai Allianz, Santander, Barclays, BNP Paribas, Mastercard, Moody's și asociaților din sectorul bancar european, printre alții.
Computerele cuantice utilizează particule subatomice într-un mod diferit și mai eficient decât clasicele sisteme binare de calul.
Principala recomandare a QSFF este aceea ca instituțiile financiare să înceapă să indentifice ce standarde de criptare ar putea fi vulnerabile la computerele cuantice, care sunt standardele considerate a fi sigure, și să elaboreze un plan pentru a-și schimba operațiunile în consecință. În plus, QSFF a avertizat că băncile și companiile ar trebui să țină cont de faptul că infractorii ar putea să stocheze deja date în speranța că le vor decripta cândva în viitor.
QSFF a subliniat faptul că guvernul american a pus drept termen limită anul 2035 când agențiile federale vor trebui să fie „quantum resistant”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc