Băncile europene vor trebui să dezvăluie câte din creditele lor sunt „verzi”
Telex » Știri 2 martie 2021
Principalele bănci europene ar putea să fie supuse unor noi reguli, care să le oblige să dezvăluie ce parte din afacerile lor contribuie la schimbările climatice, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. „Ponderea activelor verzi” (Green Asset Ratio), propusă la începutul acestei săptămâni spre consultare de Autoritatea Bancară Europeană, va fi un indicator cheie care va arăta dacă o bancă face tranziţia dinspre combustibilii fosili spre energiile regenerabile. Propunerea trimisă de EBA către Comisia Europeană se va aplica marilor bănci şi firme de investiţii. „Un simplu indicator GAR este absolut vital dacă vrem să înţelegem unde ne aflăm astăzi, din punct de vedere ecologic, şi să identificăm unde vrem să fim”, a declarat directorul EBA, Piers Haben.
Dacă propunerea Autorităţii Bancare Europene va fi adoptată, fiecare bancă va trebui să dezvăluie cât anume din creditele totale şi deţinerile sale de acţiuni sunt „verzi”, pe baza definiţiilor utilizate de UE. De asemenea, băncile vor trebui să raporteze comisioanele generate de pe urma afacerilor verzi. În plus, băncile europene cu operaţiuni în ţări străine vor trebui să facă eforturi pentru a spune cât de mult din acele afaceri sunt în linie cu standardele UE.
Această propunere face parte din eforturile UE de a-şi îndeplini obiectivele asumate la Summitul de la Paris. Organismele de reglementare din blocul comunitar introduc obiectivele de mediu în noile standarde pentru bănci, gestionari de fonduri, companii de asigurări, în ideea de a direcţiona mii de miliarde de euro spre o economie mai verde.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național