Băncile trebuie să acționeze rapid pentru a face față rivalității firmelor tehnologice și aplicațiilor bancare digitale
Numărul 41, 29 oct. - 4 nov. 2019 » Lumea în care trăim
Băncile europene trebuie să fie flexibile și să acționeze rapid, pentru a evita să-și piardă clienții, deoarece ele se confruntă cu rivalitatea iminentă din partea firmelor globale de tehnologie și a aplicațiilor bancare digitale, a afirmat Carlos Costa, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters, citată de Agerpres. Costa, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Portugaliei, a declarat la o conferință organizată la Lisabona că autoritățile de supervizare financiară, cum ar fi băncile centrale, trebuie, de asemenea, să se adapteze la noile instrumente pentru a face față „noii realități” a tehnologiei financiare în schimbare rapidă și intrării în domeniul financiar a companiilor, cum ar fi Facebook sau Google.
„Deși marile companii din domeniul tehnologiei (Apple, Google, Amazon și Facebook) se limitează în prezent la regiunea Asia-Pacific și America de Nord, nu trebuie să uităm că ele au o vocație globală și că expansiunea lor pe piața din Europa este doar o problemă de timp”, a explicat oficialul BCE. „Modelul de afaceri așa cum îl știm se va confrunta inevitabil cu schimbări profunde”, a adăugat el, făcând referire la avantajele comparative ale firmelor de tehnologie față de bănci în folosirea inteligenței artificiale și a volumelor mari de date pentru analizele legate de creditare și evaluarea riscului.
În decembrie, Alphabet de la Google și aplicația bancară digitală Revolut au obținut o licență bancară în Lituania, stat membru al zonei euro. „Va fi o ajustare din partea băncilor. Ele vor trebui să fie flexibile și să acționeze rapid în anticiparea nevoilor clienților și în evoluția pieței, astfel încât relația directă pe care au construit-o cu clienții lor să se mențină”, a declarat Costa.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale