Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Numărul 42, 25-31 oct. 2023 » Eveniment
Actualitatea cultural-artistică înscrie, în continuare, multe manifestări care au loc în localități cu un areal tot mai larg, începând cu Capitala țării și terminând cu comune situate în vârf de munte. În numărul de față al publicației noastre nu vom recurge la obișnuitele exemplificări, ci, mergând tot pe firul actualității, vom releva câteva aspecte de ordin economico-financiar ca premise esențiale pentru organizarea și desfășurarea, în condiții tot mai bune, a evenimentelor din sferele culturii și artei.
Este perfect explicabil, în acest context, că în zilele de 30 și 31 octombrie a.c., Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023, va găzdui Forumul Finanțări pentru cultură și conectare internațională. Inițiativa aparține Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, în colaborare cu Biroul „Europa Creativă” din țara noastră.
Sunt programate dezbateri pe teme precum modalitățile de participare la conceperea și realizarea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, locul și rolul autorităților publice locale, firmelor, organizațiilor neguvernamentale, persoanelor fizice în asigurarea resurselor financiare pentru activități cultural-artistice, examinarea unor studii de caz care relevă experiențe pozitive în domeniu, stimularea relațiilor internaționale în promovarea artei și culturii de calitate. Se vor evidenția și conexiunile cu Rețeaua Europeană a Centrelor Culturale Naționale și Internaționale, o atenție specială fiind acordată Institutului Goethe din România, care a contribuit și contribuie substanțial și la finanțarea unor activități de profil în diverse localități ale României. Nu mai puțin importante vor fi dezbaterile consacrate educației financiare a managerilor din sectorul cultural-artistic.
Această tematică este subordonată preocupărilor în materie la nivel național. Tot o informație de actualitate anunță că, la 1 noiembrie a.c., Ministerul Culturii va lansa un apel de finanțare a sectoarelor din competența acestuia, cu suma de 28 milioane de euro, aproximativ 140 milioane de lei, fonduri nerambursabile care pot să ajungă la 200.000 de euro pe o entitate de profil. Apelul de finanțare este valabil până la 1 decembrie a.c., depunerea cererilor făcându-se exclusiv online.
În același timp, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Culturii finanțează 154 de proiecte, care vizează atât stimularea actului de creație, cât și accesul tot mai larg la actul de cultură, în special în zonele defavorizate, respectiv în entități administrativ-teritoriale cu un număr maxim de 50.000 de locuitori. Conform aceluiași minister, s-au semnat contractele aferente care vizează organizarea cu finanțare publică centrală a unor manifestări cultural-artistice în 105 localități.
Am consemnat toate aceste preocupări menite să promoveze cultura și arta sub cele mai diverse modalități relevante în special în condițiile restricțiilor bugetare din prezent. Desigur, nu toate acțiunile din acest domeniu pot fi susținute din banul public, însă, se dovedește că este posibil, cu chibzuința aferentă, cu o doză adecvată de competențe și responsabilitate, ca viața spirituală a contemporanilor noștri să fie tot mai bogată, tot mai atractivă, sub semnul creativității generatoare de valori autentice, conexate la cerințele unei societăți care tinde să se înscrie în tendințele dominante ale lumii de astăzi și de mâine.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național