Barcelona intenționează să elimine închirierea apartamentelor pentru turiști până în 2029
Numărul 25-26, 27 iun. - 9 iul. 2024 » Lumea în care trăim
Barcelona intenționează să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul la locuințe pentru rezidenți, a anunțat zilele trecute primarul acestui oraș din nord-estul Spaniei, care găzduiește anual milioane de turiști, potrivit AFP, preluată de Agerpres. "Parlamentul catalan ne autorizează să nu mai reînnoim licențele apartamentelor turistice", ceea ce "ne va permite să punem 10.000 de locuințe pe piața închirierilor și a vânzărilor" imobiliare, a declarat într-o conferință de presă primarul Barcelonei, Jaume Collboni.
Potrivit municipalității, licențele apartamentelor turistice, reînnoite pentru cinci ani în noiembrie, vor expira în noiembrie 2028.
Aceasta înseamnă că "începând din 2029", dacă nu se va renunța la această idee, "apartamentele turistice de care dispunem astăzi vor dispărea din orașul Barcelona", a subliniat edilul.
Pentru a aplica această măsură, Barcelona dorește să utilizeze un decret aprobat anul trecut de parlamentul regional al Cataloniei, care reglementează numărul locuințelor dotate cu licență de utilizare turistică în orașele în care presiunea imobiliară este cea mai puternică.
"Orașul nu poate permite ca un număr atât de ridicat de apartamente să fie utilizat pentru activitatea turistică într-un context în care dificultatea de accedere la o locuință și efectele negative ale suprapopulării turistice sunt evidente", a argumentat Consiliul municipal într-un comunicat.
Potrivit lui Collboni, care consideră criza de locuințe drept "principala" problemă a Barcelonei, chiriile au crescut cu 68% în ultimii zece ani în capitala catalană, unde 10.101 de locuințe dispun în prezent de o licență pentru apartament turistic.
Barcelona a suspendat în ultimii ani eliberarea de noi licențe sub conducerea fostei primărițe Ada Colau (2015-2023), fostă militantă pentru dreptul la locuință, cu scopul de a reglementa expansiunea turistică a orașului, o destinație turistică preferată de vizitatorii străini în Spania. Dar aceasta nu a împiedicat efectele turismului excesiv să se facă simțite în domeniul imobiliar, în special după sfârșitul pandemiei de COVID-19.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național