Barna Tanczos: Extinderea schemei europene de comercializare a emisiilor de carbon la transportul rutier și clădiri ar putea amplifica inegalitățile
Telex » Știri 9 iunie 2022
Extinderea schemei europene de comercializare a emisiilor de carbon la transportul rutier și clădiri (ETS) ar putea amplifica inegalitățile și sărăcia energetică, cu diferite efecte în societate, a scris, pe Facebook, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, după prima reuniune a Comitetului interministerial privind schimbările climatice, organizată la Guvern, relatează Agrpres. „Am participat, la sediul Guvernului, la prima reuniune a Comitetului interministerial privind schimbările climatice. Dezbaterile din cadrul reuniunii s-au axat asupra mandatului României în contextul Pachetului legislativ european «Fit for 55» și al priorităților țării noastre pentru Summit-ul privind schimbările climatice #COP27 (...) Deciziile care urmează să fie luate la nivel european vor avea, cu siguranță, un impact major asupra tuturor cetățenilor. Extinderea schemei europene de comercializare a emisiilor de carbon la transportul rutier și clădiri (ETS) ar putea amplifica inegalitățile și sărăcia energetică, cu diferite efecte în societate, inclusiv din cauza incertitudinilor legate de prețul viitor al carbonului și eventualelor fluctuații, precum și a riscurilor de manipulare a pieței. Un exemplu de consecință cu impact major în rândul populației se referă la centralele de apartament, deoarece apariția unui sistem nou de taxare a gazului metan utilizat pentru încălzirea locuințelor ar impacta direct prețul gigacaloriei. Efectele acestor măsuri, dacă ele vor fi puse în practică în forma pe care o avem astăzi, vor putea fi limitate sau atenuate doar prin implicarea totală a tuturor celor prezenți astăzi la reuniune”, a subliniat Barna Tanczos.
Potrivit ministrului de resort, Comitetul interministerial are rolul de a propune și de a monitoriza politicile prioritare anuale în domeniul schimbărilor climatice în concordanță cu angajamentele internaționale ale României.
Comitetul, prezidat de către premierul Nicolae Ciucă, este format din reprezentanți ai instituțiilor publice din România care elaborează și implementează politici cu impact în domeniul combaterii schimbărilor climatice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice