Barna Tanczos: Fără doar și poate, avem cele mai sănătoase și cele mai valoroase păduri din Europa
Telex » Știri 16 iunie 2023
România are, fără doar și poate, cele mai valoroase păduri din Europa, dar avem nevoie de o "linie verde" pe care trebuie să o urmăm pentru a le conserva, a declarat, joi, Barna Tanczos, în cadrul conferinței de bilanț al mandatului avut la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), relatează Agerpres. "Fără doar și poate, avem cele mai sănătoase și cele mai valoroase păduri din Europa, dar pentru a le conserva avem nevoie și de o «linie verde» pe care să o urmăm ani de zile, o stabilitate și o perseverență, o continuitate în politicile publice, astfel încât valorile pe care le protejăm să fie în centrul legislației. Strategia națională pentru împăduriri, care a fost adoptată în septembrie anul trecut, vine cu această nouă abordare, care pune accent pe creșterea capacității de protecție a pădurilor. Avem nevoie de creșterea suprafeței împădurite în România, de creșterea fondului forestier, în același timp, responsabilizarea celor care administrează pădurea pentru a asigura sursa regenerabilă lemn pentru toți cetățenii care au nevoie, indiferent dacă vor. Vorbim de lemnul de foc sau de lemnul pentru industrializare. Această strategie stă la baza noului Cod Silvic, care a fost finalizat în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brașov, respectiv Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. Această primă variantă a noului Cod Silvic vine în sprijinul proprietarilor. Proprietarii trebuie stimulați să facă management sustenabil. Trebuie să ajungem să creăm un echilibru între amenzi, sancțiuni și stimularea financiară, inclusiv financiară, a unui management durabil și sustenabil al pădurilor", a afirmat Barna Tanczos.
El a făcut referire, totodată, la Garda Națională Forestieră, despre care a menționat că are nevoie de o îmbunătățire a activității, inclusiv în instituțiile colaboratoare. "Am înființat Garda Națională Forestieră, o instituție care să coordoneze activitatea Gărzilor Teritoriale, o instituție puternic importantă și care dezvoltă relații din ce în ce mai bune cu organele de anchetă penală. Am avut ca obiectiv această colaborare cu entități ca MAI, Poliția, respectiv cu Ministerul Public pentru a uniformiza atât metodologia de control, cât și metodologia de documentare a sesizărilor penale. Este nevoie de o îmbunătățire a acestei activități atât în Gărzile Forestiere, cât și în Poliție și în Ministerul Public. Avem nevoie de specialiști atât în Poliție, cât și Ministerul Public pentru a pregăti dosarele penale așa cum trebuie și trebuie să avem o colaborare instituțională și profesională cu judecătorii, care după aceea să înțeleagă fenomenul și să înțeleagă metodologia de documentare a acestor cazuri specifice. Am modificat legislația pentru a reglementa mai clar ce înseamnă tăiere și furt de material lemnos, indiferent de volum. Au fost încadrate în categoria infracțiuni aceste fapte. Au fost majorate amenzile de la 30.000 de lei la 50.000 lei pentru aceste acțiuni", a spus fostul ministru al Mediului.
În viziunea acestuia, crearea și updatarea SUMAL 2 a contribuit la credibilizarea mesajelor "pe care le transmitem către Uniunea Europeană". „Știm foarte bine că avem acest infringement deschis acum câțiva ani la adresa României din cauza tăierilor ilegale și tăierilor în arii protejate Natura 2000. Modul în care implementăm SUMAL 2, modul în care a făcut cel mai mare plan de ecologizare și de restaurare ecologică în pădurile afectate de tăieri legale sau de doborâturi sau alte elemente, au credibilizat și au readus acel dialog constructiv între România și Uniunea Europeană. Misiunea UE de acum trei sau patru săptămâni mi-a spus foarte clar că se văd progrese semnificative în modul în care România gestionează pădurile, modul în care facem această restaurare a zonelor afectate. Inclusiv personal, domnul comisar Sinkevicius (Virginijus Sinkevicius, comisar european pentru Mediu, n.r.) a recunoscut că cei doi ani și jumătate înseamnă un progres real în acest domeniu în România. Infringementul nou a mers mai departe și este la nivel de analiză. Suntem monitorizați în continuare, nu suntem trimiși la Curte, deși sunt câteva persoane care insistă în continuare ca România să fie trimisă la Curte, crezând că o să fie o realizare personală. Dacă SUMAL 2 funcționează și va fi îmbunătățit, cu siguranță România va putea să demonstreze Uniunii Europene și tuturor cetățenilor din această țară că pădurile pot fi gestionate în mod corect în România", a subliniat Barna Tanczos.
Potrivit datelor prezentate joi, până la momentul actual, SUMAL 2 are peste 26 de milioane de interogări, iar sute de mii de camioane au fost verificate. De asemenea, peste 100.000 metri cubi de lemn au trecut prin sistem.
"Este un sistem care va fi completat cu imagini satelitare. Recent, am lansat licitația pentru a completa SUMAL cu informații din imagini satelitare, care vor fi procesate de sisteme informatice dintre cele mai performante. De asemenea, avem finanțare din PNRR pentru un sistem de supraveghere video. Licitația este pregătită, probabil în câteva săptămâni va fi lansată", a transmis fostul ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile