Barna Tanczos: În România avem o problemă reală cu traficul de deșeuri, la fel ca și celelalte state din regiune
Telex » Știri 28 septembrie 2022
Traficul ilegal de deșeuri ne afectează pe toți, iar în România avem o problemă reală cu acesta, la fel ca și celelalte state din regiune, a declarat, la un workshop de specialitate, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, citat de Agerpres. „În România avem o problemă reală cu traficul de deșeuri, la fel ca și celelalte state din regiune. Acest trafic ilegal ne afectează pe toți. Societatea românească a reacționat imediat, autoritățile din România au reacționat imediat și am luat măsuri pentru a preveni acest trafic ilegal de deșeuri. În primul rând, am limitat la 19 numărul de puncte de trecere a frontierei pentru deșeurile care intră în România. În aceste puncte se verifică fiecare transport anunțat prin sistemul informatic, prin comisarii Gărzii de Mediu și niciun transport neanunțat nu poate intra în țară”, a explicat Barna Tanczos.
În plus, a spus ministrul, de la 1 iulie a intrat în vigoare sistemul de trasabilitate a deșeurilor, extins pentru traficul de deșeuri transfrontaliere.
„Este, probabil, unul dintre primele astfel de sisteme din Europa, un proiect-pilot la nivelul UE. Trasabilitatea este obligatorie de la graniță până la locul de procesare, de reciclare. Nu verificăm doar la graniță cantitatea de deșeuri, ci urmărim transportul până la destinație. Fiecare transport, fie că este cu trenul, fie că este camion sau navă, se urmărește până la destinație și se verifică descărcarea, corelând cantitatea transportată cu capacitatea de procesare din instalațiile deja autorizate. Vrem să prevenim depozitarea. Tot ce nu este înregistrat în prealabil cu 24 de ore înainte de ajungerea la punctul de trecere a frontierei se trimite înapoi în țara de destinație”, a precizat el.
Ministrul a atras atenția că deșeurile tranzacționate la nivelul Uniunii Europene nu trebuie să ajungă în țări-terțe, unde nu există control asupra procesării acestora.
„Este o provocare deosebită să putem asigura mai puțină birocrație și mai mult control, mai puține documente de completat și mai multă trasabilitate. Aceste elemente aparent în contradicție trebuie rezolvate prin sisteme informatice performante, astfel încât cei care lucrează corect să nu fie împovărați prea mult. Cantitățile imense de deșeuri tranzacționate la nivelul Uniunii Europene nu trebuie să ajungă în țări terțe unde nu avem control asupra procesării. La nivel mondial se poate întâmpla același lucru care, acum câțiva ani, era caracteristic României. Se aduceau deșeuri pentru depozitare fără a avea capacitate de procesare pentru întreaga cantitate de deșeuri aduse în țară. De aceea, la nivelul Uniunii Europene, susținem noul Regulament care este acum în negociere și care trebuie să asigure acest echilibru între mai puțină birocrație, mai multă trasabilitate și fără bariere pentru cei care lucrează corect”, a susținut demnitarul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane