Barometru: 63% dintre românii de peste 18 ani au declarat că au venituri similare celor dinaintea decretării stării de urgență
Numărul 21-22, 2-15 iunie 2020 » Roza vânturilor
Pandemia de Covid-19 a produs modificări în percepția românilor asupra riscurilor și în comportamentul de consum, chiar dacă 63% dintre cei cu vârsta peste 18 ani au declarat că au venituri similare celor dinaintea decretării stării de urgență și mai mult de jumătate spun că au economii pentru a se descurca, potrivit celui mai recent Barometru realizat de IRES - Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, la solicitarea UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, informează Agerpres. Conform datelor din Barometru, citate într-un comunicat UNSAR, 28% dintre respondenții de peste 18 ani au acum venituri mai mici. În categoria de vârstă 18-50 de ani, proporția românilor ale căror venituri au rămas la fel este de 49%, în timp ce ponderea românilor cu venituri în scădere se situează la 38%.
„Drept consecință, cei mai mulți români declară că își vor tempera cheltuielile și vor amâna achizițiile în următoarea perioadă: 60% dintre cei de peste 18 ani afirmă că nu vor mai cumpăra electrocasnice, 57% spun că nu vor mai achiziționa un autoturism, iar 54% nu vor mai merge în vacanțe în străinătate anul acesta. În pofida contextului cu riscuri sporite, nici asigurările nu sunt ferite de aceste tendințe, fiind menționate printre categoriile de cheltuieli ce pot fi reduse”, precizează sursa citată.
În același timp, conform studiului, 31% dintre români sunt acum mai interesați de asigurarea locuinței, 28% sunt mai interesați de produsele de asigurare voluntare de sănătate, iar o cincime (20%) au o deschidere mai mare față de soluții de protecție financiară care acoperă șomajul.
Din punctul de vedere al stabilității financiare, peste jumătate dintre românii de peste 18 ani (55%) declară că au economii pentru a se descurca în următoarea perioadă (față de 63% dintre cei aflați în intervalul 18-50 de ani). O proporție mai redusă, de 31%, consideră chiar că vor economisi, date fiind cheltuielile mai mici sau amânate. Printre instrumentele financiare de economisire preferate de români (18-50 de ani) care au fost cel mai des menționate se numără depozitul bancar, cumpărarea de valută și încheierea unei polițe de asigurare de viață cu componentă de economisire.
„2020 e un an total atipic pentru fiecare dintre noi, iar Barometrul UNSAR-IRES a fost extins pentru a răspunde inclusiv unor întrebări care urmăresc provocările cu care se confruntă românii în noul context și care ne preocupă pe toți. Misiunea noastră – de a informa corespunzător românii cu privire la riscuri și asigurări – este dublată, anul acesta, de consolidarea eforturilor comune, ale întregii economii, pentru a răspunde cât mai bine la efectele generate de pandemie și pentru a sprijini demersurile de relansare economică”, a declarat Adrian Marin, președintele UNSAR.
Studiul a fost realizat de IRES, la solicitarea UNSAR, în luna mai 2020, pe un eșantion de bază de 1.309 persoane cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani și un eșantion de screening de 2.555 de persoane cu vârsta de peste 18 ani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial