Barometru: Activitatea din industria românească a scăzut puternic în decembrie
Telex » Știri 26 ianuarie 2017
Activitatea industrială s-a redus puternic în ultima lună a anului trecut, pe fondul scăderii sensibile a comenzilor, arată barometrul industrial realizat de IRSOP şi SNSPA, transmis News.ro. Industria este un sector-cheie al economiei româneşti, cu o contribuţie de circa 23% la formarea produsului intern brut (PIB). Astfel, indicatorul pentru volumul producţiei a scăzut la 42 de puncte în decembrie 2016, de la 55 de puncte în noiembrie, fiind a treia lună la rând de scădere. Reducerea este cu atât mai semnificativă cu cât pragul de 50 de puncte desparte expansiunea de contracţie, punctează autorii studiului. „Căderea a fost dramatică pentru că a cuprins 90% din indicatorii măsuraţi de barometru. (...) Indicatorul pentru comenzi noi a scăzut de la 53 în noiembrie la 44 în decembrie. Stocurile s-au redus ceva mai puţin, de la 45 la 43, pentru că erau deja relativ epuizate. Comenzile neexecutate erau la 46 de puncte şi au scăzut la 41, în condiţiile subţierii semnificative a portofoliului de comenzi”, arată studiul. De asemenea, indicatorul pentru numărul de angajaţi a coborât de la 51 la 45, „semn că firmele au operat disponibilizări, probabil la personalul cu contract temporar”, menţionează raportul.
Şi cererea din străinătate s-a diminuat în decembrie, în condiţiile în care comenzile pentru export au coborât de la 58, în noiembrie, la 48 în decembrie „şi au produs probabil şocul cel mai puternic care a antrenat scăderea generală”, arată autorii studiului.
Autorii raportului aşteaptă să vadă dacă este vorba doar despre o evoluţie conjuncturală sau dacă situaţia din decembrie poate marca debutul unei tendinţe. „O prăbuşire lunară, chiar dacă e puternică, nu semnalează neapărat un moment de cotitură, în sensul opririi creşterii şi al declanşării unui declin persistent. În perioadele de creştere a economiei, contracţiile sectorului industrial tind să fie de scurtă durată. Dar dacă se prelungesc câteva luni la rând, ele pot afecta economia naţională”, arată raportul.
Chiar dacă scăderea cererii este semnalată ca fiind principala cauză a declinului industriei din decembrie, unul dintre indicatorii din barometru oferă unele motive de optimism pentru 2017. „Probabil că firmele industriale au semnale de înviorare a comenzilor, eventual contractate la sfârşitul anului trecut, cu începerea execuţiei în ianuarie 2017. Aşa se explică faptul că, în decembrie, indicatorul de optimism, bazat pe media speranţelor cumulate privind comenzile, producţia şi preţurile peste 6 luni, a crescut la 64 de puncte faţă de 60 cât avea în noiembrie. Dar poate că uşoara creştere a aşteptărilor optimiste vine şi de la promisiunile economice ale noului guvern”, menţionează autorii studiului.
Barometrul industrial este realizat de IRSOP şi SNSPA – Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, considerat reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial