Barometru: Chiriile cele mai scumpe din București sunt în Pipera, Aviației și Floreasca
Numărul 12, 29 mar.-4 apr. 2023 » Roza vânturilor
Cele mai scumpe chirii înregistrate în Capitală sunt în zonele Pipera, Aviației și Floreasca, în timp ce, la polul opus, cele mai accesibile tarife sunt în cartierele Berceni, Ghencea, Drumul Taberei și Giurgiului, arată Barometrul chiriilor din București, întocmit de către specialiștii unei platforme imobiliare, relatează Agerpres. Astfel, potrivit imobiliare.NET, cea mai mare diferență este în cazul apartamentelor cu patru camere, unde chiria unei locuințe din cartierul Aviației este cu peste 300% mai mare față de una similară din Drumul Taberei.
Pe segmentul de garsoniere, chiriile cele mai mari se consemnează în zona Pipera, unde prețul mediu ajunge la 425 euro/lună, urmată de cartierele Aviației (401 euro) și Floreasca (389 de euro). La polul opus, cele mai accesibile chirii pentru o garsonieră sunt în sudul și în vestul Bucureștiului. Astfel, în zona Berceni, chiria lunară este de 292 de euro, în Ghencea 280 de euro, iar cel mai mic preț este în zona Brâncoveanu, de 277 de euro.
În cazul apartamentelor cu două camere, analiza de specialitate relevă faptul că se plătesc chirii medii mai mari în zona de nord a Capitalei, în cartierele Primăverii și Herăstrău, de 661 de euro, respectiv 650 de euro. În schimb, chirii mai mici se achită în sudul orașului - în Berceni (368 de euro), Rahova (360 de euro), Ghencea (360 de euro) și Giurgiului, unde chiria scade până la 348 de euro/lună.
Datele imobiliare.NET evidențiază că, la nivelul lunii martie a acestui an, cele mai ridicate chirii pentru un apartament cu trei camere se înregistrau în zona Herăstrău (1.046 de euro), apoi Floreasca (966 de euro) și Aviatorilor (944 de euro). Totodată, cele mai accesibile locuințe cu trei camere, de închiriat, se găsesc în sudul orașului, dar și în est. În Pantelimon și Fundeni, chiria este de aproximativ 440 euro/lună, în timp ce Brâncoveanu și Giurgiului sunt singurele zone unde chiriașii pot găsi locuințe cu mai puțin de 400 euro/lună (394 de euro, respectiv 385 de euro).
De asemenea, la apartamentele cu patru camere, diferențele de preț sunt cele mai mari, în condițiile în care spațiile locative de acest tip din nordul Bucureștiului sunt de trei ori mai mari decât cele din sud și vest. De exemplu, cea mai scumpă zonă pentru a închiria o locuință cu patru camere este Aviației, unde chiria medie lunară ajunge la 1.372 de euro, însă în Titan prețul scade la 460 de euro, iar în Drumul Taberei, la 454 de euro.
Conform sursei citate, datele analizează mai multe segmente, precum anul construcției, confort (I sau II), compartimentare (decomandat sau semidecomandat) și dotări interioare (mobilat sau nemobilat).
În acest context, o garsonieră se închiriază în București, în medie, cu 328 de euro/lună, dar tariful mediu scade până la 255 de euro pentru confort II, în timp ce o garsonieră nouă, construită după anul 2010, cu dotări de lux, are o chirie medie de 357 de euro/lună.
Totodată, pentru un apartament de două camere, un chiriaș din București plătește în fiecare lună, în medie, 447 de euro, însă dacă este confort II, chiria scade până la 359 de euro/lună.
În cazul locuințelor cu trei camere, chiria medie lunară este de 586 de euro, iar prețul crește cu aproape 180 de euro dacă este un apartament cu dotări de lux, până la 764 de euro/lună.
Când vine vorba despre apartamentele cu patru camere, chiria medie se situează la o valoare de 830 de euro/lună, dar scade aproape la jumătate dacă este un apartament confort II (473 de euro).
Barometrul chiriilor din București a fost realizat pe baza colectării datelor de la 11.046 de oferte postate pe platforma imobiliare.NET, în luna martie a acestui an.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane