Barometru RetuRO: Peste 1,33 miliarde de ambalaje SGR au fost colectate de pe piață, până la 1 august
Telex » Știri 2 septembrie, 10:33
Numărul ambalajelor cu sigla SGR returnate de pe piață, până la data de 1 august 2024, a depășit 1,336 miliarde, echivalentul unei cantități de 90.800 de tone, conform Barometrului RetuRO, consultat de Agerpres. Datele centralizate de administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) arată că, din totalul celor peste 1,336 miliarde de ambalaje colectate prin rețeaua specializată, 770,7 milioane de bucăți au fost recipiente din plastic, 318,9 milioane ambalaje din metal și aproape 247 de milioane ambalaje din sticlă.
Ca pondere, situația se prezintă astfel la 1 august 2024: plastic - rată de returnare de 39,61%, metal – 36,47%, sticlă – 35,38%.
De la începutul acestui an și până la începutul lunii august au fost puse pe piață aproximativ 3,52 miliarde de ambalaje, din care 1,945 miliarde din plastic, 874,3 milioane din metal și aproape 698 de milioane din sticlă.
Raportul RetuRO relevă, totodată, că, în acest an, au fost predate spre reciclare peste 707 milioane de ambalaje din plastic, 225,8 milioane de recipiente din metal, precum și 183,52 milioane de deșeuri din sticlă, cu inscripția SGR.
RetuRO Sistem Garanție Returnare este o companie ce funcționează pe principiul not for profit - ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.
Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
Administratorul SGR funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale