BCE a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei zonei euro
Numărul 34, 15-21 sept. 2021 » Lumea în care trăim
Banca Centrală Europeană (BCE) a îmbunătățit prognoza privind evoluția zonei euro în 2021 și a revizuit în creștere proiecțiile privind inflația, pe fondul unei redresări mai rapide decât se estima, în urma pandemiei, transmit DPA și Reuters, preluate de Agerpres. Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că zona euro este în grafic pentru o creștere solidă în trimestrul trei din 2021, iar BCE se așteaptă ca până la finalul anului activitatea economică să ajungă la nivelul de dinaintea pandemiei.
Deși perspectivele privind inflația în acest an au fost revizuite în creștere, depășind ținta de 2% a BCE, actuala majorare este așteptată să fie temporară, iar pe termen mediu inflația va fi sub 2%, a apreciat șeful BCE.
Riscurile la adresa creșterii economice „sunt în mare parte echilibrate”, BCE menținând evaluarea sa de risc, chiar dacă analiștii au avertizat asupra efectelor variantei Delta a coronavirusului, a încetinirii Chinei și a întreruperilor din lanțurile de aprovizionare, a declarat Lagarde.
În scenariul de bază, BCE se așteaptă ca zona euro să înregistreze anul acesta o creștere de 5%, peste nivelul de 4,6% previzionat în iunie, iar anul viitor expansiunea ar urma să fie de 4,6%, ușor mai scăzută decât nivelul de 4,7% previzionat în iunie.
Rata inflației în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 2,2%, depășind ținta de 2% a BCE, și în creștere față de nivelul de 1,9% previzionat în iunie. Actuala creștere a inflației este rezultatul unor factori temporari, cum ar fi prețurile mai ridicate la energie, a explicat Lagarde, astfel încât inflația va scădea anul viitor la 1,7%, față de nivelul de 1,5% anticipat în iunie. În 2023 inflația ar urma să se situeze la 1,5%, ușor mai ridicată decât nivelul de 1,4% previzionat în iunie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial