BCE a îmbunătățit prognoza privind evoluția economiei zonei euro în 2021 și în 2022
Numărul 23-24, 16-29 iun. 2021 » Lumea în care trăim
Banca Centrală Europeană (BCE) a îmbunătățit perspectivele privind inflația și evoluția economiei, dar a promis să mențină amplele măsuri de stimulare, din cauza temerilor că orice retragere a sprijinului în acest moment ar accelera creșterea costurilor de împrumut și ar afecta redresarea economiei, transmit DPA și Reuters, preluate de Agerpres. Consiliul guvernatorilor BCE a decis zilele trecute că va continua programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) cu o valoare totală de 1.850 miliarde euro, până în martie 2022 sau până se va încheia pandemia.
Consiliul guvernatorilor BCE a fost de acord cu achiziții suplimentare în următorul trimestru „într-un ritm semnificativ mai ridicat” decât în primele trei luni din 2021, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, fără a da detalii suplimentare. „Vedem care vor fi, în următoarele trei luni, condițiile de pe piață, care includ clar caracterul sezonier”, a explicat Christine Lagarde, referindu-se la nivelul mai redus al lichidității în lunile de vară din Europa.
Prin PEPP, în acest trimestru BCE a făcut achiziții de aproximativ 80 de miliarde de euro pe lună, față de aproximativ 62 de miliarde de euro în primele trei luni din 2021.
De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a anunțat că își rezervă dreptul de a achiziționa mai mult sau mai puțin față de cota stabilită, deoarece este necesar „să mențină condiții de finanțare favorabile”.
În linie cu estimările analiștilor, Banca Centrală Europeană a îmbunătățit perspectivele privind inflația și evoluția economiei, în urma accelerării campaniei de vaccinare și a revenirii sectorului serviciilor, după atenuarea restricțiilor.
În scenariul de bază, BCE se așteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4,6% în 2021 și de 4,7% în 2022, față de o creștere cu 4% și, respectiv, 4,1% previzionată în martie. Rata inflației în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,9% și la 1,5% anul viitor, față de un nivel de 1,5% și, respectiv, 1,2% estimat anterior, a anunțat președintele BCE, Christine Lagarde.
Totodată, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, minus 0,50%.
Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice