BCE a înregistrat pierderi de 1,3 miliarde de euro în 2023 din cauza dobânzilor ridicate
Numărul 8, 28 feb. - 5 mar. 2024 » Lumea în care trăim
Banca Centrală Europeană (BCE) a raport o pierdere de aproximativ 1,3 miliarde de euro în anul 2023, continuând să plătească o notă de plată piperată pentru politica sa de majorare a dobânzilor de referință, transmite AFP, preluată de Agerpres. Acestea sunt primele pierderi nete înregistrate de instituția financiară cu sediul la Frankfurt după 2004, când a consemnat pierderi de 1,6 miliarde de euro, și, de asemenea, al patrulea recul anual al rezultatelor BCE, după profitul net de 2,4 miliarde de euro înregistrat în 2019.
"Situațiile financiare auditate ale Băncii Centrale Europene (BCE) pentru anul 2023 indică o pierdere de 1,266 de miliarde euro (față de zero în 2022), care va fi reportată în bilanțul BCE, urmând a fi compensată de profiturile viitoare. Pierderea include provizionul pentru riscuri financiare, în valoare de 6,62 miliarde de euro, eliberat integral, care a acoperit parțial pierderile înregistrate în cursul exercițiului financiar. Nu se vor efectua distribuiri de profit către băncile centrale naționale (BCN) din zona euro pentru anul 2023", a precizat instituția într-un comunicat de presă.
Potrivit BCE, pierderile din 2023, consemnate după o perioadă de aproape două decenii în care s-au înregistrat profituri substanțiale, arată rolul și măsurile necesare adoptate de Eurosistem în îndeplinirea mandatului său principal de menținere a stabilității prețurilor. Majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE în vederea combaterii inflației în zona euro a condus la creșterea cheltuielilor privind dobânzile aferente angajamentelor BCE cărora li se aplică rate variabile ale dobânzilor. Cu toate acestea, veniturile din dobânzi aferente activelor BCE nu au crescut în aceeași măsură sau în același ritm.
"Este probabil ca BCE să înregistreze pierderi în următorii câțiva ani, dar ulterior se anticipează o revigorare a profiturilor susținute", subliniază instituția financiară, adăugând că BCE poate să funcționeze cu eficacitate și să își îndeplinească mandatul principal de menținere a stabilității prețurilor, indiferent de pierderile potențiale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile