BCE a lăsat nemodificată dobânda de referință la 4%
Telex » Știri 27 octombrie 2023
Banca Centrală Europeană (BCE) a luat, joi, o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituției, subliniind că cele mai recente date arată că inflația încetinește ușor spre ținta de 2%, transmite Reuters, preluată de Agerpres. "Consiliul guvernatorilor a decis ca cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână nemodificate. Majorările anterioare ale ratelor dobânzilor decise de Consiliul guvernatorilor continuă să se transmită de o manieră solidă la nivelul condițiilor de finanțare, ceea ce frânează tot mai mult cererea și, implicit, contribuie la diminuarea inflației", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.
Ca urmare a decizie adoptate joi, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4,00%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeași dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-și depozita numerarul în siguranță la BCE.
"Consiliul guvernatorilor este hotărât să asigure revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei sale de 2% pe termen mediu. Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor consideră că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE se situează la niveluri care, menținute pe o durată suficient de îndelungată, vor contribui substanțial la acest obiectiv", se mai arată în comunicatul gardienilor euro.
Reuniunea de joi a Consiliului guvernatorilor BCE a avut loc la Atena (Grecia). În mod tradițional, de două ori pe an gardienii monedei euro se reunesc pentru ședința de politica monetară într-una dintre capitalele țărilor din zona euro. Ședința din luna iulie 2009 a avut loc la Luxembourg. În mod normal, reuniunea de politică monetară a BCE are loc la sediul de la Frankfurt (Germania).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile