BCE a lăsat nemodificate dobânzile
Telex » Știri 22 iulie 2016
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi, 21 iulie, să nu modifice dobânzile, coborâte în luna martie la un nou minim istoric, transmite DPA, citată de Agerpres.
Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că la şedinţa care a avut loc la Frankfurt consiliul guvernatorilor a lăsat dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost menţinută la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Instituţia cu sediul la Frankfurt a adoptat numeroase măsuri de stimulare a economiei: dobânzi reduse, împrumuturi uriaşe pentru bănci, răscumpărări de obligaţiuni de pe pieţe. În luna iunie a acestui an, BCE a trecut la o nouă etapă prin debutul achiziţiilor de obligaţiuni emise de companii, o premieră în istoria sa. De exemplu, BCE a achiziţionat via Banca Centrală a Franţei obligaţiuni emise de o serie de mari companii franceze precum EDF, Sanef, Danone şi Renault.
Cu toate acestea, problemele din sectorul bancar italian, decizia Marii Britanii de a ieşi din UE şi numărul redus de obligaţiuni care pot fi cumpărate în cadrul programului de relaxare cantitativă ar putea determina BCE ca în lunile următoare să anunţe noi iniţiative pentru dinamizarea economiei.
Într-o conferință de presă susținută joi la Frankfurt, Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a atras atenţia asupra necesităţii de a rezolva problema creditelor neperformante (NPL) în sistemul bancar din zona euro, apreciind că ele vor afecta în viitor profitabilitatea instituţiilor financiare şi creditarea.
Banca Centrală Europeană estimează că 7,1% din creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA. Italia şi Grecia se află în cea mai proastă situaţie.
Economia zonei euro ar putea beneficia de noi măsuri de stimulare dacă în urma votului alegătorilor din Marea Britanie de a ieşi din UE perspectiva economică regională se înrăutăţeşte, a afirmat președintele BCE.
Sursa: Agerpres
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial