BCE a redus prognoza de creștere, dar a majorat prognoza de inflație pentru zona euro
Telex » Știri 15 septembrie 2023
Banca Centrală Europeană (BCE) și-a redus prognozele de creștere pentru zona euro în următorii doi ani, dar și-a majorat prognozele de inflație, ceea ce lasă să se întrevadă o posibilă stagflație, o perioadă în care o economie suferă o dublă lovitură venită din partea inflației ridicate și a creșterii modeste, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Conform proiecțiilor macroeconomice din luna septembrie pentru zona euro, publicate joi de BCE, rata medie a inflației se va situa la 5,6% în 2023, la 3,2% în 2024 și la 2,1% în 2025, față de 5,4% în 2023 și 3% în 2024, cât estima anterior. Noile prognoze arată spre un progres lent al inflației spre ținta de 2% avută în vedere de BCE, în pofida faptului că gardienii euro au adoptat cel mai rapid ciclu de înăsprire a politicii monetare din istoria de 25 de ani a BCE.
Inflația în zona euro a încetinit în ultimul an, după ce în 2022 a trecut pragul de 10%, dar o piață a muncii robuste, cererea sănătoasă pentru servicii și marjele corporate relativ ridicate continuă să pună presiune asupra prețurilor.
Inflația de bază este așteptată să rămână și ea peste țintă. Experții BCE au revizuit în sens ușor descendent traiectoria proiectată a inflației exclusiv produse energetice și alimente, care ar trebui să se plaseze, în medie, la 5,1% în 2023, la 2,9% în 2024 și la 2,2% în 2025.
În schimb, BCE și-a revizuit în jos prognozele de creștere pentru zona euro. Experții BCE anticipează, în prezent, o expansiune a economiei zonei euro de 0,7% în 2023, de 1,0% în 2024 și de 1,5% în 2025, mai puțin decât prognozele anterioare care mizau pe o creștere economică de 0,9% în 2023, 1,5% în 2024 și 1,6% în 2025.
Inflația ridicată și creșterea economică modestă au determinat BCE să majoreze dobânda de referință pentru a zecea oară la rând. Ca urmare a decizie adoptate joi, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a ajuns la 4%, cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeași dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-și depozita numerarul în siguranță la BCE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național