BCE: Aprecierea monedei euro este îngrijorătoare
Telex » Știri 29 septembrie 2020
Recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare şi va justifica o reacţie din partea Băncii Centrale Europene (BCE), dacă va duce inflaţia departe de obiectivul ţintă al băncii, a afirmat Ignazio Visco, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Acesta a dezminţit că oficialii BCE sunt divizaţi în problema aprecierii euro şi a precizat că opiniile sale sunt similare cu cele ale Consiliului guvernatorilor. „Recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare, deoarece generează presiuni descendente suplimentare asupra preţurilor, într-o perioadă în care inflaţia este deja scăzută”, a afirmat Visco, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Italiei. „Implicaţiile asupra politicii monetare sunt evidente: dacă presiunile descendente periclitează obiectivul nostru privind stabilitatea preţurilor va trebui să intervenim. Dacă, totuşi, vor apărea efecte opuse, măsurile pe care le-am luat deja ar putea fi suficiente”, a explicat oficialul BCE.
La 1 septembrie, euro s-a apreciat la 1,2011 dolari, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lui 2018. Aprecierea euro erodează competitivitatea exporturilor şi reduce inflaţia, deoarece importurile devin mai ieftine. La finalul săptămânii trecute, s-a depreciat până la 1,1630 dolari, din cauza temerilor privind efectele creşterii numărului de cazuri de coronavirus în Europa.
BCE estimează că rata medie a inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 0,3%, înainte de a urca la 1% în 2021 şi la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriu negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unei estimări preliminare publicate recent de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,2% în august, de la un nivel de 0,4% luna precedentă.
Datele sunt extrem de îngrijorătoare deoarece obiectivul ţintă al BCE, respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Preşedintele BCE, Christine Lagarde, şi-a exprimat îngrijorarea privind actuala apreciere a euro şi a dat asigurări că BCE monitorizează cursul de schimb şi în special impactul asupra inflaţiei. „Consiliul guvernatorilor BCE a discutat aprecierea euro. Mandatul nostru îl reprezintă stabilitatea preţurilor şi, cu siguranţă, în măsura în care aprecierea euro exercită presiuni negative asupra inflaţiei, trebuie să monitorizăm cu atenţie o astfel de problemă. Dar, aşa cum ştiţi, nu stabilim cursul de schimb”, a explicat recent şeful BCE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane