BCE are o nouă țintă de inflație după o revizuire strategică de 18 luni
Telex » Știri 9 iulie 2021
Banca Centrală Europeană a stabilit o nouă țintă de inflație, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, în speranța că astfel își va consolida credibilitatea după ce a ratat actualul obiectiv timp de aproape un deceniu, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Într-o decizie care era așteptată, BCE și-a stabilit ținta de inflație la 2% pe termen mediu, renunțând la precedenta formulare potrivit căreia instituția miza pe o țintă de inflație „mai mică dar apropiată de 2%”. Deși BCE a informat că noua sa țintă de inflație va fi una simetrică, nu a făcut nicio referire concretă la tolerarea unei inflații care să depășească ținta după perioade lungi de creștere modestă a prețurilor, o posibilă dezamăgire pentru investitorii care se așteptau la un astfel de angajament care ar fi asigurat menținerea stimulentelor până după ce va începe revenirea.
„Noua țintă este una simetrică, ceea ce înseamnă că deviațiile negative și cele pozitive ale inflației de la țintă sunt la fel de nedorite”, a informat BCE, într-un comunicat de presă. Această procedură de revizuire strategică, prima demarată de BCE după 2003, a fost una dintre primele priorități ale președintelui instituției, Christine Lagarde, iar proiectul a fost lansat imediat după ce Lagarde a preluat postul de președinte al BCE de la Mario Draghi, la finele lui 2019. Programată inițial să dureze un an, revizuirea strategică a fost amânată deoarece decidenții BCE s-au concentrat pe răspunsul la pandemia de COVID-19.
De asemenea, Banca Centrală Europeană a anunțat că de acum înainte va include mai mult schimbările climatice în deciziile sale de politică monetară, aceasta fiind o prioritate înscrisă în noua sa strategie. BCE va face mai mult pentru a ajuta la combaterea schimbărilor climatice și va include considerațiile relative la schimbările climatice în operațiunile sale de politică monetară, în special în achizițiile de obligațiuni ale companiilor, dar și în comunicarea și evaluarea riscurilor.
De-a lungul anilor, banca centrală pentru cele 19 țări care utilizează moneda euro a dobândit mai multe atribuții, de la supervizarea bancară la infrastructură de plăți, în special în urma crizei datoriilor suverane cu care s-a confruntat blocul comunitar în urmă cu un deceniu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane